Εξωσωματική γονιμοποίηση: Ηλικία του άνδρα παίζει σημαντικό ρόλο στην επιτυχία

23-07-2019

Το πρόχειρο φαγητό υπονομεύει την ανδρική γονιμότητα ήδη από την ηλικία των 18 ετών, ενώ το αλκοόλ την καταστρέφει, επισήμαναν οι επιστήμονες στο 35ο Συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Ανθρώπινης Αναπαραγωγής και Εμβρυολογίας, που έγινε πριν από λίγες μέρες στη Βιέννη. Επιπροσθέτως τόνισαν ότι όσοι άνδρες κοιμούνται νωρίς (πριν από τις 22:30) έχουν καλύτερο σπέρμα. Ωστόσο, το πιο σημαντικό ήταν ότι καταρρίφθηκε ο μύθος ότι οι άνδρες μπορούν να τεκνοποιήσουν σε όποια ηλικία επιθυμούν με υποβοηθούμενη αναπαραγωγή.

Μία Βρετανική επιστημονική μελέτη ανέλυσε αν η ηλικία του άνδρα παίζει ρόλο στην εξωσωματική. Τα ευρήματα έδειξαν ότι η πιθανότητα επιτυχίας μιας μεθόδου υποβοηθούμενης αναπαραγωγής μειώνεται σημαντικά, αν ο πατέρας είναι πάνω από 51 ετών. Οι ερευνητές ανέλυσαν στοιχεία για 4.271 άνδρες που συμμετείχαν σε 4.833 κύκλους υποβοηθούμενης αναπαραγωγής μεταξύ 2009-2018.

Το ποσοστό επιτυχούς εξωσωματικής γονιμοποίησης μειώθηκε από 50% για τους άνδρες έως 35 ετών, σε 42,5% για τις ηλικίες 36-40 ετών, 35,2% για τις ηλικίες 41-45 ετών, 32,8% για τις ηλικίες 46-50 ετών και 30,5% για τους άνω των 50 ετών.

Όπως εξηγούν οι ειδικοί, η ποιότητα του σπέρματος αλλοιώνεται με το πέρασμα του χρόνου και ότι μπορεί να αυξηθούν οι γενετικές βλάβες στα σπερματοζωάρια. Όσο ο άνδρας γερνάει, η ανδρική γονιμότητα μειώνεται και παράλληλα αυξάνεται η πιθανότητα αποβολής της γυναίκας σε περίπτωση φυσικού τοκετού.

Όλα αυτά σύμφωνα με το γιατρό έπεσαν σαν «κεραυνός εν αιθρία», καθώς μέχρι τώρα γνωρίζαμε ότι για την επιτυχία της εξωσωματικής γονιμοποίησης καταλυτικός είναι ο ρόλος μόνο της ηλικίας της μέλλουσας μητέρας και όχι του πατέρα. Τώρα τα δεδομένα αλλάζουν όπως λέει.

Η υπογονιμότητα στους άνδρες παραμένει ένα θέμα ταμπού ακόμη και στις μέρες μας, επισημαίνει ο γιατρός. Μπορεί να προέρχεται από διάφορες αιτίες, όπως προβλήματα στην παραγωγή σπέρματος, απόφραξη του συστήματος, μέσα από το οποίο διέρχεται στο σπέρμα, αντισώματα κατά του σπέρματος, τραυματισμούς των όρχεων, ορμονικά προβλήματα για την παραγωγή του σπέρματος, καθώς και ανατομικές ανωμαλίες. Η κιρσοκήλη για παράδειγμα είναι ένα πολύ συχνό φαινόμενο, το οποίο εμφανίζεται περίπου στο 15% του ανδρικού πληθυσμού και στο 35% των ανδρών με προβλήματα γονιμότητας. Επιπλέον παρουσιάζεται στο 53% των συγγενών πρώτου βαθμού των ασθενών, που παρουσιάζουν την πάθηση.

Προβλήματα στην ανδρική γονιμότητα μπορούν, επίσης, να προκαλέσουν ασθένειες, που συνέβησαν στο παρελθόν, μολύνσεις, καθώς και η λήψη συγκεκριμένων φαρμάκων.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:
Εξωσωματική: Αυξάνει τον κίνδυνο επιπλοκών στην εγκυμοσύνη