ΕΟΠΥΥ: Clawback και rebate σε 120 δόσεις, μελετούν οι Βασίλης Κικίλιας και Βασίλης Κοντοζαμάνης

31-07-2019

Του Βασίλη Βενιζέλου

 

Το ιδιαιτέρως ζωτικό για όλους τους παρόχους του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) αίτημα, σύμφωνα με το οποίο το σύνολο των απαιτήσεων του Οργανισμού σε clawback και rebate (εκπτώσεις και επιστροφές δαπανών, δηλαδή) να ρυθμισθούν άπαξ σε 120 δόσεις, εξετάζει πολύ σοβαρά η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας, σύμφωνα με όσα ανέφεραν χαρακτηριστικά την Τρίτη 30 Ιουλίου ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας και ο υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης στον πρόεδρο του Πανελληνίου Συλλόγου Φυσικοθεραπευτών (ΠΣΦ) Πέτρο Λυμπερίδη και τα μέλη του Δ.Σ. του Συλλόγου, κατά τη διάρκεια της πρώτης συνάντησης μεταξύ των δύο μερών.

Σύμφωνα με όσα δηλώνει την Τετάρτη 31 Ιουλίου στο healthview.gr ο Πέτρος Λυμπερίδης, «ο κ. Κικίλιας μας ανέφερε ότι βλέπει πολύ θετικά αυτό το αίτημα, πολύ περισσότερο, μάλιστα, εξαιτίας του γεγονότος ότι αυτό διατυπώνεται μετ’ επιτάσεως από το σύνολο των παρόχων του ΕΟΠΥΥ».

Σημειώνεται, πάντως, ότι η θεσμοθέτηση των 120 δόσεων για την απόδοση του clawback και του rebate από κάθε πάροχο προς τον ΕΟΠΥΥ ενδεχομένως να αποτελεί μία ρύθμιση, η οποία να χρειάζεται επίσης την συναίνεση των εκπροσώπων των δανειστών της χώρας μας, αλλά ο Πέτρος Λυμπερίδης χαρακτηρίζει ως πολύ θετικό το γεγονός ότι η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας δηλώνει πως δέχεται να μελετήσει το θέμα με θετικό τρόπο.

Τέλος, κατά τη διάρκεια της ιδίας συνάντησης, ο Πέτρος Λυμπερίδης έθεσε, με ιδιάιτερη έμφαση, το θέμα της απόδοσης του επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας για τους περίπου 500 φυσικοθεραπευτές του δημοσίου, ένα αίτημα για το οποίο όλοι οι υπουργοί Υγείας δεν είχαν ποτέ αντίθετη θέση, αλλά ουδέποτε μέχρι σήμερα υλοποιήθηκε…