Σεξ: Αυτοί είναι 5 πιο διαδομένοι μύθοι

01-08-2019

Το σεξ είναι ένα μυστήριο αφού υπάρχουν ακόμα πολλά που δεν γνωρίζουμε και ερευνητές από ολόκληρο τον κόσμο βρίσκουν συνεχώς νέα συναρπαστικά στοιχεία για αυτό. Όσο λοιπόν δεν γνωρίζουμε τα πάντα για το σεξ είναι εύκολο να πέσουμε θύματα των μύθων που κυκλοφορούν σχετικά με αυτό. Ποιοι είναι όμως οι 5 πιο διαδεδομένοι μύθοι για το σεξ;

1. Ο παρθενικός υμένας ως απολυτή απόδειξη παρθενίας:
Πρόκειται για μια συντηρητική πεποίθηση, με τις ρίζες της στο μακρινό παρελθόν, που θέλει τον παρθενικό υμένα να είναι η απόδειξη ότι μια γυναίκα δεν είχε ποτέ της στο παρελθόν σεξουαλική επαφή.

Παρά το γεγονός ότι δίνεται μεγάλη σημασία στον υμένα, αυτό σε πολλές κουλτούρες στην πραγματικότητα δεν μπορεί να δώσει αξιόπιστες πληροφορίες σχετικά με το σεξουαλικό ιστορικό μιας γυναίκας. Πρόκειται για μια μεμβράνη που καλύπτει την είσοδο του κόλπου, του οποίου το σχήμα και το μέγεθος διαφέρει από γυναίκα σε γυναίκα. Υπό φυσιολογικές συνθήκες δε, φράσσει όλη την είσοδο του κόλπου, έτσι ώστε να επιτρέπει την έξοδο του αίματος κατά την εμμηνορρυσία. Κάποιες γυναίκες γεννιούνται χωρίς υμένα, ενώ σε κάποιες άλλες ο υμένας δεν έχει άνοιγμα και χρειάζεται χειρουργείο, ώστε να δημιουργηθεί οπή που θα επιτρέπει την έξοδο των κολπικών εκκρίσεων από το σώμα.

Σε κάποιες περιπτώσεις, ο υμένας μπορεί να είναι πολύ ελαστικός, με αποτέλεσμα να μην υπόκειται σε ρήξη κατά τη διάρκεια του σεξ. Ακόμα όμως κι εάν η ρήξη του υμένα συμβεί, δεν ακολουθεί πάντα αιμορραγία και ακριβώς επειδή οι υμένες διαφέρουν ως προς το σχήμα και το μέγεθος δεν είναι πάντα εύκολο να διαπιστωθεί εάν πρόκειται για μια μικρή ρήξη ή για κάποια ανατομική ιδιομορφία.

2. Η εμμηνορρυσία ως αντισύλληψη:
Ακόμη ένας διάσημος μύθος είναι αυτός που θέλει τη γυναίκα να μην μπορεί να συλλάβει κατά τη διάρκεια της εμμήνου ρύσεως και αμέσως μετά το τέλος της. Η αλήθεια είναι ότι η πιθανότητα σύλληψης είναι μικρή, αλλά ωστόσο υπάρχει κι εξαρτάται από τη διάρκεια του κύκλου. Σε γυναίκες με κύκλο μικρότερο των 28 ημερών η ωορρηξία συμβαίνει πιο νωρίς. Αυτό, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι το σπερματοζωάριο ζει μέσα στο σώμα για πέντε ημέρες, σημαίνει ότι υπάρχει πιθανότητα σύλληψης ακόμα κι αν η συνουσία γίνει κατά τη διάρκεια της περιόδου. Ακόμα λοιπόν κι εάν ένα ζευγάρι επιλέξει να έχει σεξουαλικές επαφές κατά τη διάρκεια της περιόδου, στην περίπτωση που δεν επιθυμεί να τεκνοποιήσει, καλό είναι να χρησιμοποιήσει προφυλακτικό.

3. Αν δεν είναι κολπικός, δεν είναι οργασμός:
Ίσως η αυξημένη εξοικείωση με το διαδικτυακό πορνό έχει ενισχύσει τη λανθασμένη πεποίθηση ότι ο πραγματικός γυναικείος οργασμός είναι ο κολπικός που επιτυγχάνεται με τη διείσδυση του πέους στον κόλπο. Σύμφωνα με ερευνητικά ευρήματα όμως, για πολλές γυναίκες ο τρόπος να φτάσουν στην κορύφωση είναι μέσω του κλειτοριδικού ερεθισμού. Τα σχετικά νούμερα, μάλιστα, δείχνουν ότι το 25% των γυναικών φτάνει σε οργασμό μέσω της συνουσίας και το 75% μέσω του ερεθισμού της κλειτορίδας.

Για αυτόν τον λόγο τόσο οι άνδρες όσο και οι γυναίκες είναι σημαντικό να ενδιαφερθούν για το τι είναι αυτό που διεγείρει περισσότερο το σώμα του/της συντρόφου.

4. Ο αυνανισμός βλάπτει:
Υπάρχουν πολλοί επιμέρους μύθοι σχετικά με τις βλαπτικές συνέπειες του αυνανισμού, όπως για παράδειγμα ότι οδηγεί σε τύφλωση και στυτική δυσλειτουργία. Φυσικά και δεν υπάρχουν δεδομένα που να συνδέουν τον αυνανισμό με την τύφλωση, αντιθέτως έχει συνδεθεί με πληθώρα οφελών που ενδέχεται να επιφέρει στη γενική υγεία του ατόμου, ενώ παράλληλα ενισχύει τη διερεύνηση της σεξουαλικότητας και βελτιώνει την ικανότητα του ατόμου να φτάνει σε οργασμό.

Όσο για την ανησυχία πολλών σύμφωνα με την οποία ο συχνός αυνανισμός μπορεί να οδηγήσει σε στυτική δυσλειτουργία, οι ειδικοί εξηγούν ότι δεν είναι βάσιμη. Μπορεί ωστόσο να συμβεί σε κάποιες περιπτώσεις, όταν οι άνδρες συνηθίζουν συγκεκριμένες πρακτικές και μετά δυσκολεύονται κατά την επαφή τους με σύντροφο. Συνήθως προβλήματα δημιουργούνται όταν οι άνδρες φροντίζουν κατά τον αυνανισμό να φθάσουν πολύ γρήγορα στην εκσπερμάτιση και στη συνέχεια αντιμετωπίζουν πρόβλημα στο να ελέγξουν τη διάρκεια κατά την επαφή με σύντροφο. Είναι σημαντικό ο άνδρας να δίνει χρόνο στον αυνανισμό και να τον εκλαμβάνει σαν μια πρακτική διερεύνησης της σεξουαλικής του απόλαυσης κι όχι σαν μια διεκπεραιωτική διαδικασία.

5. Το σεξ επηρεάζει την αθλητική επίδοση:
Για χρόνια οι προπονητές των πρωταθλητών απαγόρευαν στους αθλητές τους τη σεξουαλική δραστηριότητα πριν από τις σημαντικές αθλητικές διοργανώσεις, φοβούμενοι ότι θα τους αποδυναμώσει. Η πρόσφατη έρευνα όμως έχει δείξει ότι η σεξουαλική επαφή πριν από τον αγώνα δεν επηρεάζει την επίδοση.

Οι επιστήμονες βέβαια επισημαίνουν ότι χρειάζεται περαιτέρω έρευνα για την επαλήθευση των ευρημάτων. Υπάρχουν μάλιστα και αυτοί που υποστηρίζουν ότι η επίδραση της σεξουαλικής επαφής στην αθλητική επίδοση εξαρτάται από την ψυχολογική επίδραση που θα έχει η σεξουαλική δραστηριότητα στον αθλητή. Εάν οι αθλητές έχουν άγχος κι ευερεθιστότητα πριν από τον αγώνα, το σεξ μπορεί να τους βοηθήσει να χαλαρώσουν. Εάν είναι ήδη χαλαροί, μπορεί να προτιμήσουν έναν καλό ύπνο. Στην πραγματικότητα δεν υπάρχουν δεδομένα που να συνηγορούν υπέρ της σεξουαλικής αποχής πριν από τον αγώνα.

Κάθε άνθρωπος είναι σημαντικό να διερευνά σε κάθε φάση της ζωής του τη σχέση του με το σώμα και τη σεξουαλικότητά του και να μην εγκλωβίζεται από μη βάσιμες πεποιθήσεις.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:
Σεξ: Αυτές είναι οι 4 φάσεις μιας ερωτικής πράξης