Κατάθλιψη: Αυτή είναι η τροφή που μειώνει τον κίνδυνο

09-08-2019

Η κατάθλιψη είναι η νέα κρυφή μάστιγα της εποχής μας. Τώρα, νέα έρευνα Βρετανών επιστημόνων δείχνει πως υπάρχει μια τροφή που μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης της κατάθλιψης. Ποια είναι αυτή; Η μαύρη σοκολάτα.

Ερευνητές από το University College του Λονδίνου μελέτησαν στοιχεία από 13,626 άτομα ηλικίας 20 ετών και άνω, οι οποίοι είχαν φυσιολογικό βάρος και δεν έπασχαν από διαβήτη.

Τα αποτελέσματα της έρευνας δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό περιοδικό «Depression & Anxiety».
Η επικεφαλής της μελέτης Δρ. Sarah Jackson και οι συνεργάτες της διαπίστωσαν πως όσοι από τους συμμετέχοντες κατανάλωσαν σοκολάτα γάλακτος δεν διαπίστωσαν να μειώνονται τα συμπτώματα της κατάθλιψης.

Δεν ίσχυε το ίδιο όμως και για όσους έδειξαν να προτιμούν μαύρη σοκολάτα.
Αυτοί είχαν 70% λιγότερες πιθανότητες να εκδηλώσουν κλινικά συμπτώματα κατάθλιψης, συγκριτικά με όσους δεν κατανάλωσαν καθόλου σοκολάτα ή προτίμησαν τη γάλακτος.

Όπως αναφέρουν οι συντάκτες της έρευνας, οι προηγούμενες μελέτες πάνω στο θέμα αυτό παρουσιάζουν κενά, καθώς δεν είχαν εξετάσει μεταβλητές, όπως είναι το βάρος, το ύψος, η οικογενειακή κατάσταση, η εκπαίδευση, η εθνικότητα, το εισόδημα, το κάπνισμα και άλλες συνθήκες υγείας.

Οι συγγραφείς της παρούσας έρευνας, έχουν συνυπολογίσει τις παραπάνω μεταβλητές στην εξαγωγή των συμπερασμάτων.

Πέρα από τα οφέλη της στην ψυχική υγεία, η κατανάλωση μαύρης σοκολάτας, έχει αποδειχθεί ότι καταπολεμά το άγχος, ρυθμίζει την αρτηριακή πίεση, ρίχνει τη χοληστερίνη και βελτιώνει τη λειτουργία του εγκεφάλου.

Είναι πλούσια σε Βιταμίνη A, C, ασβέστιο, σίδηρο, βιταμίνη D, Βιταμίνη B6, Βιταμίνη B12, κάλιο, μαγνήσιο και καφεΐνη.

Η Jackson χαρακτηρίζει την έρευνα επιτυχημένη, γιατί τα συμπεράσματά της αποσαφηνίζουν τις επιπτώσεις που έχει στην ψυχική υγεία, η κατανάλωση μαύρης σοκολάτας.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:
Κατάθλιψη: Είναι μεταδοτική;