Καφές: Η υπερβολική κατανάλωση μπορεί να προκαλέσει πονοκεφάλους

09-08-2019

Όλοι μας πίνουμε καφέ καθημερινά. Ορισμένοι μάλιστα δεν μπορούν να ξεκινήσουν την ημέρα τους χωρίς αυτόν. Όπως όλα τα πράγματα στη ζωή βέβαια, έτσι και ο καφές θέλει μέτρο. Νέα έρευνα Αμερικανών επιστημόνων δείχνει πως η κατανάλωση καφέ ή τριών ή περισσότερων αναψυκτικών που περιέχουν καφεΐνη καθημερινά συνδέεται με την εμφάνιση πονοκεφάλων την ίδια ή την επόμενη μέρα σε ασθενείς που υποφέρουν από επεισοδιακή ημικρανία.

Ερευνητές από το Τμήμα Έρευνας Καρδιαγγειακής Επιδημιολογίας του Ιατρικού Κέντρου Μπεθ Ίσραελ Ντεκόνες και από τη Σχολή Δημόσιας Υγείας Τσαν του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ στη Βοστόνη ανέλυσαν δεδομένα 98 ενηλίκων που υπέφεραν από πονοκεφάλους οι οποίοι συμπλήρωναν για έξι εβδομάδες ηλεκτρονικά ημερολόγια σε καθημερινή βάση σχετικά με την ποσότητα καφεΐνης (καφές, τσάι, σόδα, ενεργειακά ποτά) που κατανάλωναν και άλλους παράγοντες του τρόπου ζωής που υπέθεταν ότι ενδέχεται να παίζουν ρόλο στο πρόβλημα αυτό αναλύθηκαν από επιστήμονες. Στη συνέχεια συνέκριναν τις περιπτώσεις που εμφανιζόταν πονοκέφαλος μετά την κατανάλωση καφεΐνης με τις περιπτώσεις που δεν είχε προηγηθεί κατανάλωση τέτοιων ποτών.

Τα αποτελέσματα της έρευνας δημοσιεύτηκαν στην επιστημονική επιθεώρηση «The American Journal of Medicine».
Η επικεφαλής της έρευνας Ελίζαμπεθ Μοστόφσκι και οι συνεργάτες της διαπίστωσαν πως το 66% των ατόμων που υπέφεραν από 5 πονοκεφάλους το μήνα κατανάλωναν συνήθως μια ή δύο μερίδες αναψυκτικών που περιλαμβάνουν καφεΐνη ενώ το 12% πάνω από τρεις μερίδες. Στη διάρκεια των 6 εβδομάδων της μελέτης οι συμμετέχοντες υπέφεραν κατά μέσο όρο από 8,4 πονοκεφάλους. Όλοι οι συμμετέχοντες είχαν καταναλώσει τουλάχιστον ένα σκεύασμα καφεΐνης με μέσο όρο 7,9 μερίδες καφέ την εβδομάδα.

«Αν και δυνητικά υπάρχουν συνθήκες –όπως η έλλειψη ύπνου– που πυροδοτούν τους πονοκεφάλους, ο ρόλος της καφεΐνης είναι ιδιαίτερα περίπλοκος δεδομένου ότι μπορεί να ‘ενεργοποιήσει’ έναν πονοκέφαλο αλλά και να λειτουργήσει ανασταλτικά», εξηγεί η Μοστόφσκι η οποία πρόσθεσε ότι στην επίδραση της καφεΐνης παίζει ρόλο τόσο η δόση όσο και η συχνότητα, λόγω όμως του περιορισμένου αριθμού ερευνών πάνω στο ζήτημα είναι ιδιαίτερα δύσκολο να γίνουν συστάσεις για την κατάλληλη κατανάλωση καφέ στα άτομα που υποφέρουν από ημικρανίες.

Αν και 1,04 δισεκατομμύρια άτομα παγκοσμίως υποφέρουν από πονοκεφάλους και αν και περίπου το 87% των Αμερικανών καταναλώνουν καθημερινά καφεΐνη, με τα επίπεδα της ημερήσιας πρόσληψης να φτάνουν τα 193 χιλιοστογραμμάρια, η έρευνα πάνω στη σχέση των δύο καταστάσεων ήταν μέχρι σήμερα ελλιπής.

Η έρευνα, όπως φιλοδοξούν οι ερευνητές θα επικεντρωθεί στο μέλλον στη μελέτη της επίδρασης της καφεΐνης στην εμφάνιση αυτού του συμπτώματος εντός των επόμενων ωρών από την κατανάλωσή της και στην αλληλεπίδραση καφεΐνης, ύπνου, άγχους, περιβαλλοντικών παραγόντων και ημικρανιών.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:
Γιατί ο πρωινός καφές βοηθάει τις επισκέψεις στην τουαλέτα;