Ύπνος: Γιατί δεν πρέπει να κοιτάμε το κινητό μας πριν κοιμηθούμε

13-08-2019

Οι περισσότεροι από εμάς κοιμόμαστε με το κινητό δίπλα μας. Κυρίως επειδή το χρησιμοποιούμε και σαν ξυπνητήρι. Άλλοι πάλι επειδή έχουμε συνηθίσει να παίζουμε παιχνίδια ή να κοιτάμε τα social media μέχρι να μας πάρει ο ύπνος. Αυτό όμως μπορεί να καταστρέφει τον ύπνο μας κι άλλα πολλά. Νέα έρευνα Βρετανών επιστημόνων δείχνει πως η συχνή χρήση κινητού λίγο πριν κοιμηθούμε ενδεχομένως να σχετίζεται με προσωρινά οφθαλμικά προβλήματα.

Τα αποτελέσματα της έρευνας που δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό περιοδικό New England Journal of Medicine, δείχνουν πως γυναίκες στη Μ. Βρετανία ανέφεραν ότι είχαν τη συνήθεια να βλέπουν το κινητό τους λίγο πριν κοιμηθούν στο κρεβάτι και παρατήρησαν επαναλαμβανόμενα επεισόδια προσωρινής απώλειας όρασης έως 15 λεπτά το βράδυ ή νωρίς το πρωί. Παρά τις ιατρικές εξετάσεις στις οποίες υποβλήθηκαν δεν παρατηρήθηκε κάποιο ιατρικό πρόβλημα.

Μετά από λεπτομερή καταγραφή των συνηθειών τους οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι οι γυναίκες είχαν το κοινό χαρακτηριστικό να βλέπουν όταν ξαπλώνουν στο πλάι με το ένα μάτι την οθόνη του κινητού τους. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα μια ανομοιομορφία στην προσαρμογή των οφθαλμών, με το ένα μάτι να προσαρμόζεται στο φως, ενώ το άλλο στο σκοτάδι.

Όπως οι ερευνητές επισημαίνουν αυτή η παροδική τύφλωση λόγω κινητού δεν σχετίζεται μέχρι σήμερα με προκαλεί κάποια μόνιμη οφθαλμική βλάβη. Ωστόσο είναι καλό να αποφεύγεται η συγκεκριμένη συνήθεια ή αν κάποιος θέλει να το κάνει να έχει και τα δύο μάτια στο κινητό του.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:
Ύπνος: Ποια είναι η καλύτερη ώρα για να κοιμηθείτε