Κάπνισμα: Πόσο θέλει η καρδιά για να συνέλθει από ένα τσιγάρο;

28-08-2019

Πολλοί είναι αυτοί που προσπαθούν να κόψουν το κάπνισμα και δεν τα καταφέρνουν. Ίσως, αν ήξεραν πόσος χρόνος χρειάζεται για να συνέλθει η καρδιά μας από ένα και μοναδικό τσιγάρο τότε θα άλλαζαν γνώμη. Πόσος χρόνος χρειάζεται αλήθεια;

Όταν ένας άνθρωπος κόβει το κάπνισμα, το καρδιαγγειακό σύστημα αρχίζει αμέσως να ωφελείται. Ωστόσο η πλήρης ανάρρωσή του μπορεί να διαρκέσει 10 ή περισσότερα χρόνια, ειδικά στους μανιώδεις καπνιστές, σύμφωνα με μία νέα μελέτη.

Οι καπνιστές θεωρούνται μανιώδεις όταν υπερβαίνουν το ένα πακέτο (ή 20 τσιγάρα) την ημέρα.

«Το κάπνισμα προκαλεί πολλές βλάβες στο καρδιαγγειακό σύστημα. Ευτυχώς, αυτές αρχίζουν να βελτιώνονται αμέσως μετά τη διακοπή του καπνίσματος, ορισμένες μέσα σε λίγες ώρες», λέει η επικεφαλής ερευνήτρια Dr Meredith Duncan, βιοστατιστικός στον Τομέα Καρδιαγγειακής Ιατρικής του Ιατρικού Κέντρου του Πανεπιστημίου Vanderbilt, στο Τένεσι. «Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι θα μειωθεί αμέσως και ο καρδιαγγειακός κίνδυνος».

Οι ειδικοί γνωρίζουν εδώ και δεκαετίες ότι το κάπνισμα επιβαρύνει σημαντικά την καρδιά και τα αγγεία. Γνωρίζουν επίσης ότι αποτελεί κύρια αιτία για έμφραγμα, εγκεφαλικό, καρδιακή ανεπάρκεια ή ακόμα και για θάνατο από καρδιαγγειακά αίτια. Έως τώρα, όμως, δεν ήταν σαφές πόσος καιρός απαιτείται χωρίς τσιγάρο για να αποκτήσει ένας πρώην καπνιστής τον ίδιο καρδιαγγειακό κίνδυνο με έναν μη καπνιστή.

Για να διερευνήσουν το θέμα, η Dr Duncan και οι συνεργάτες της επιστράτευσαν 8.770 εθελοντές. Κατά την έναρξη της μελέτης είχαν ηλικία 30-54 ετών. Το 45% ήσαν άνδρες.

Οι 5.308 από αυτούς είχαν ιστορικό καπνίσματος, με τους 2.371 να είναι μανιώδεις καπνιστές. Οι 406 από τους μανιώδεις καπνιστές είχαν κόψει το κάπνισμα.

Οι ερευνητές παρακολούθησαν την πορεία της υγείας τους επί 26 χρόνια. Έως το τέλος της περιόδου παρακολουθήσεως οι 2.435 από τους εθελοντές είχαν πάθει καρδιαγγειακό επεισόδιο. Οι 1.095 από αυτούς ήσαν μανιώδεις καπνιστές.

Η νέα μελέτη δημοσιεύθηκε στην ιατρική επιθεώρηση Journal of the American Medical Association.

Όπως έδειξε η ανάλυση των στοιχείων, μέσα στην πρώτη πενταετία από τη διακοπή του καπνίσματος οι πιθανότητες ενός καρδιαγγειακού επεισοδίου στους πρώην μανιώδεις καπνιστές είχαν μειωθεί κατά 39%, σε σύγκριση με τον κίνδυνο που διέτρεχαν οι νυν καπνιστές.

Ωστόσο έπρεπε να έχουν περάσει 10-15 χρόνια από το τελευταίο τσιγάρο για να αποκτήσουν τον ίδιο καρδιαγγειακό κίνδυνο με τους μη καπνιστές.

Τα ευρήματα αυτά υποδηλώνουν ότι «οι μανιώδεις καπνιστές που κόβουν το κάπνισμα, θα έχουν έναν υψηλότερο από το φυσιολογικό καρδιαγγειακό κίνδυνο για τουλάχιστον μία 10ετία», είπε η Dr Duncan. «Επειδή λοιπόν η πλήρης ανάρρωση μπορεί να διαρκέσει αρκετά χρόνια, σήμερα είναι η πιο κατάλληλη ημέρα για να κόψει κάποιος το κάπνισμα».

Ωστόσο τα νέα ευρήματα δεν πρέπει να αποθαρρύνουν όσους θέλουν να κόψουν το κάπνισμα.

«Το γεγονός ότι αρχίζει αμέσως να μειώνεται ο κίνδυνος για έμφραγμα, εγκεφαλικό ή άλλο καρδιαγγειακό επεισόδιο είναι εξαιρετικά σημαντικό», υπογράμμισε η Dr Duncan. «Ποτέ δεν είναι αργά από καρδιαγγειακής πλευράς για να απαλλαγεί ένας άνθρωπος από το τσιγάρο. Ούτε έχει σημασία πόσο κάπνιζε. Το παν είναι να κόψει το κάπνισμα, όσο το δυνατόν συντομότερα. Ή, ιδανικά, να μην το αρχίσει ποτέ».

Σημειώνεται ότι οι μανιώδεις καπνιστές της παρούσας μελέτης κάπνιζαν 1 ή περισσότερα πακέτα τσιγάρα την ημέρα επί τουλάχιστον 20 χρόνια. Ίσως αν κάποιος καπνίζει λιγότερο και επί λιγότερα χρόνια, να αναρρώνει ταχύτερα, λένε οι ειδικοί.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:
Κάπνισμα: Αυτές είναι τροφές που βοηθούν να το κόψουμε