Από τον Ιανουάριο του 2020 το επίδομα παιδιού σε 90.000 ζευγάρια με κριτήρια εισοδηματικά

27-08-2019

Μέτρα για την ενίσχυση της οικογένειας και των νέων γονιών, περιλαμβάνονται στα άμεσα σχέδια της υφυπουργού Πρόνοιας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Δόμνας Μιχαηλίδου. Μεταξύ των μέτρων, είναι το επίδομα των 2.000 ευρώ για κάθε γέννα, το οποίο εκτιμάται ότι αφορά περισσότερα από 90.000 ζευγάρια και θα εφαρμοστεί από τον Ιανουάριο του 2020, με εισοδηματικά κριτήρια.

Στο ίδιο πακέτο μέτρων περιλαμβάνονται δράσεις για τους νέους γονείς, όπως η καθιέρωση της τηλε-εργασίας και η ημιαπασχόληση στο Δημόσιο, εφόσον το επιθυμούν. Σχεδιάζεται επίσης να επεκταθεί στα δύο έτη μετά τον τοκετό (από 18 μήνες) η προστασία από απόλυση για τις εργαζόμενες μητέρες, ενώ θα δοθεί η δυνατότητα επιλογής του χρόνου κατά τον οποίο θα γίνει χρήση της άδειας εγκυμοσύνης και λοχείας.

Σε ότι αφορά τους γονείς με μεγαλύτερα παιδιά, ενδεικτικά για κάθε παιδί που δεν βρίσκει θέση σε δημοτικό παιδικό σταθμό, εφόσον η οικογένεια πληροί τα εισοδηματικά κριτήρια, θα λαμβάνει κουπόνι ύψους 180 ευρώ τον μήνα για 10 μήνες τον χρόνο, το οποίο θα μπορεί να εξαργυρώνει σε βρεφονηπιακό σταθμό της επιλογής της. Μελετάται επίσης η επέκταση του ωραρίου των παιδικών σταθμών με ποιοτικό πρόγραμμα, ώστε να εξυπηρετούνται οι γονείς.