Βασίλης Κικίλιας: “Μαύρη τρύπα” 150 εκατ. ευρώ στο ΕΣΥ – Θα διερευνηθεί περαιτέρω (video)

12-09-2019

Του Βασίλη Βενιζέλου

 

Στην ριζική αμφισβήτηση της αξιοπιστίας και της ορθής διαχείρισης εκ μέρους της προηγούμενης πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Υγείας, σχετικά τόσο με τα νοσοκομεία του ΕΣΥ όσο και με την δημόσια πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας της χώρας μας, προχώρησε το πρωί της Πέμπτης 12 Σεπτεμβρίου ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, στην πρώτη συνέντευξη Τύπου της θητείας του, με τη συμμετοχή του υφυπουργού Υγείας Βασίλη Κοντοζαμάνη.

Με τα πιο μελανά χρώματα παρουσίασε ο Βασίλης Κικίλιας την κατάσταση του δημοσίου συστήματος Υγείας, όπως την παρέλαβε από την προηγούμενη πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας, με κορυφαία διαπίστωση ότι στα οικονομικά των νοσοκομείων του ΕΣΥ υπάρχει μία αγνώστου προελεύσεως και αγνώστου κατευθύνσεως «μαύρη τρύπα», η οποία κυμαίνεται στα 100 – 150 εκατ. ευρώ, με τον υπουργό Υγείας να διαβεβαιώνει ότι πρόκειται να υπάρξει περαιτέρω σχετική διερεύνηση και χαρακτήρισε το φαινόμενο ως ενδεχόμενο κρούσμα κακοδιαχείρισης:

“Περιμένω να δούμε, αυτά τι είναι; Είναι τιμολόγια; Είναι ατιμολόγητα; Σας είπα ότι το συγκεκριμένο κομμάτι είναι προς διερεύνηση από το Υπουργείο Υγείας. Να δούμε τι είναι τιμολογημένο, τι είναι ατιμολόγητο και τα λοιπά. Δεν θέλω να πω κάτι παραπάνω. Είναι προς διερεύνηση”

Σύμφωνα τα στοιχεία, τα οποία συνέλεξε ο γενικός γραμματέας Υπηρεσιών Υγείας Γιάννης Κωτσιόπουλος από τους διοικητές των επτά Υγειονομικών Περιφερειών (ΥΠΕ) και των νοσοκομείων του ΕΣΥ όλης της χώρας και έδωσε ο Βασίλης Κικίλιας στη δημοσιότητα, το 80% των νοσοκομείων του ΕΣΥ εμφανίζει ανεπάρκεια στη στελέχωση του παθολογικού τομέα και το 90% των ιδρυμάτων εμφανίζει ανεπάρκεια στελέχωσης του χειρουργικού, του διαγνωστικού και του εργαστηριακού τομέα, ενώ το 50% των νοσοκομείων του ΕΣΥ εμφανίζει βιοϊατρικό εξοπλισμό εκτός λειτουργίας.

Επίσης, ο Βασίλης Κικίλιας παρουσίασε μεταξύ άλλων στοιχεία για την ανάπτυξη της «νέας» δημόσιας πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, δηλαδή των Τοπικών Μονάδων Υγείας (ΤΟΜΥ), σε όλη τη χώρα, με το Βόρειο και το Νότιο Αιγαίο να εμφανίζουν ανάπτυξη μόλις… 21%, σε σχέση με τα προβλεπόμενα, την Πελοπόννησο να εμφανίζει ανάπτυξη μόλις… 25%, την Ανατολική Μακεδονία και Θράκη 37%, την Κεντρική Ελλάδα 38%, τα Ιόνια Νησιά 39%, τη Δυτική Ελλάδα 46%, την Αττική 54%, την Ήπειρο 56%, την Κρήτη 66%…

“Σας ευχαριστώ που αντιδράτε ώριμα”

Τέλος, ο Βασίλης Κικίλιας, αναφερόμενος στον τρόπο με τον οποίον εργάζονται οι συντάκτες Υγείας, ανέφερε το εξής:

“Θα ήθελα να σας ευχαριστήσω όλους και όλες για τον πολύ ώριμο τρόπο με τον οποίο αντιδράτε καθημερινά στο ο,τιδήποτε μπορεί να συμβαίνει στο χώρο της Υγείας. Γνωριζόμαστε όλοι μεταξύ μας και άρα το φίλτρο το οποίο μπαίνει προκειμένου να μην πανικοβάλλεται ο πληθυσμός από τον οποιοδήποτε που μπορεί να βγαίνει και να δηλώνει ή να διακινεί το ο,τιδήποτε είναι κάτι το οποίο είναι εκτιμητέο από την ηγεσία του  Υπουργείου Υγείας. Σας ευχαριστώ πάρα πολύ για αυτό”.