Τσάι: Πως βελτιώνει τις νοητικές λειτουργίες

19-09-2019

Το τσάι είναι ένα αγαπημένο ρόφημα παγκοσμίως με ευεργετικές ιδιότητες που έχουν αποδειχτεί απο αμέτρητες μελέτες. Τώρα, νέα έρευνα επιστημόνων από την Σιγκαπούρη καταδεικνύει άλλη μια. Κάνει καλό στις νοητικές μας λειτουργίες.

Ερευνητές από το National University of Singapore μελέτησαν για τρία χρόνια στοιχεία για την υγεία, τον τρόπο ζωής και την ψυχολογική διάθεση 36 ενηλίκων ηλικίας 60 και άνω.
Τα αποτελέσματα της μελέτης δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό Aging.

Τα αποτελέσματα φανερώνουν πως το τσάι ενισχύει τις νοητικές λειτουργίες του εγκεφάλου.
Πως; Σύμφρωνα με τα ευρήματα, οι περιοχές του εγκεφάλου σε άτομα που κατανάλωναν τσάι oolong, πράσινο και μαύρο τουλάχιστον τέσσερις φορές την εβδομάδα για 25 χρόνια αλληλεπιδρούσαν αποτελεσματικότερα.

«Τα αποτελέσματά μας προσφέρουν ενδείξεις θετικής συμβολής της κατανάλωσης τσαγιού στη δομή του εγκεφάλου και προστατευτικής δράσης σε ηλικιωμένους», υποστήριξε ο επικεφαλής της έρευνας του τμήματος Ψυχολογικής Ιατρικής Feng Lei.

Παλαιότερες μελέτες έχουν ήδη δείξει ότι το τσάι είναι ευεργετικό για την υγεία, βελτιώνει τη διάθεση και είναι υπεύθυνο για την πρόληψη καρδιαγγειακών παθήσεων. Επίσης, δύναται να μειώσει τον κίνδυνο για νοητικές δυσλειτουργίες σε ηλικιωμένους κατά 50%.

«Πάρτε για παράδειγμα την οδική κυκλοφορία (οι περιοχές του εγκεφάλου είναι οι προορισμοί, ενώ οι διασυνδέσεις των περιοχών είναι οι δρόμοι). Όταν το οδικό σύστημα είναι καλύτερα οργανωμένο, η κυκλοφορία των οχημάτων είναι αποτελεσματικότερη και χρησιμοποιεί λιγότερους πόρους. Όταν οι αλληλεπιδράσεις μεταξύ των περιοχών του εγκεφάλου είναι καλύτερα δομημένες, τότε η επεξεργασία των πληροφοριών μπορεί να γίνει αποτελεσματικότερα», ανέφερε ο Feng Lei.

Και πρόσθεσε: «Τα αποτελέσματα της έρευνας αποδεικνύουν ότι το τσάι βελτιώνει την οργάνωση του εγκεφάλου».

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:
Τσάι: Πως μειώνει τον κίνδυνο εμφράγματος και εγκεφαλικού