Συνήγορος του Πολίτη: Ανήλικα προσφυγόπουλα χωρίς πρόσβαση σε ιατροφραμακευτική περίθαλψη

19-09-2019

Αδυναμία πρόσβασης σε ιατροφαρμακευτική

Χωρίς πρόσβαση σε ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, οι αιτούντες  διεθνή  προστασία  και  οι αλλοδαποί,  ιδίως  ανήλικοι (συνοδευόμενοι ή ασυνόδευτοι), διαπιστώνει ο Συνήγορος του Πολίτη. Όπως αναφέρει, το πρόβλημα οφείλεται ιδίως αφενός στη μη ενεργοποίηση της προβλεπόμενης Κάρτας  Υγειονομικής  Περίθαλψης  Αλλοδαπού  (ΚΥΠΑ)  και  αφετέρου  στη  μη  πλήρωση  από συγκεκριμένες κατηγορίες δικαιούχων δωρεάν περίθαλψης των προϋποθέσεων που περιγράφονται στη σχετική ΚΥΑ για τη χορήγηση ΑΜΚΑ, ο οποίος -ελλείψει ΚΥΠΑ- αποτελεί μέχρι σήμερα τη μοναδική οδό για τη διασφάλιση πρακτικά της πρόσβασης σε δωρεάν υπηρεσίες υγείας.

Στο πλαίσιο αυτό, ο Συνήγορος του Πολίτη κ. Ανδρέας Ποττάκης με επιστολή του στον  Υπουργό  Εργασίας  και  Κοινωνικών  Ασφαλίσεων  και  στους  συναρμόδιους υπουργούς πρότεινε την τροποποίηση της Κοινής Υπουργικής Απόφασης για τη διαδικασία απόδοσης ΑΜΚΑ, στην κατεύθυνση της συμμόρφωσής της προς τις πρόνοιες του ενωσιακού δικαίου,  προκειμένου  να  επιλυθούν  τα  προβλήματα  πρόσβασης  στην  εργασία, ασφάλιση  και  υγεία  των  αιτούντων  άσυλο,  που  δεν  αντιμετωπίζονται  με  απλές εγκυκλίους.

Ο κ. Ποττάκης ζήτησε  επίσης την άμεση επίλυση της πρόσβασης των ασυνόδευτων και μη ανηλίκων αλλοδαπών στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη επισημαίνοντας παράλληλα την πολυετή καθυστέρηση της έκδοσης της προβλεπόμενης κάρτας υγείας (ΚΥΠΑ).   Ο Συνήγορος του Πολίτη  αναμένει την ανταπόκριση της διοίκησης στις προτάσεις του.

Σύμφωνα με την επιστολή, «θερμή παράκληση της Αρχής αποτελεί να διασφαλιστεί -χωρίς να μεσολαβήσουν χρονικά κενά για την ενεργοποίηση οποιουδήποτε λειτουργικού συστήματος ή διαδικασίας- η πρόσβαση των ευάλωτων δικαιούχων πληθυσμών στις προβλεπόμενες παροχές, οι οποίες είναι κρίσιμες για τη δημόσια  υγεία. Τελικά,  σας  καλούμε  να  λάβετε  το  συντομότερο  κάθε  αναγκαίο  μέτρο  προκειμένου  να  μην παραμείνουν εκτός κοινωνικής προστασίας οι πιο ευάλωτοι μεταξύ αυτών που τη χρειάζονται, ενόσω δεν έχουν αρχίσει ακόμη, όπως γνωρίζετε, να υλοποιούνται σχέδια δράσης για την κοινωνική τους ένταξη, με ό,τι κινδύνους αυτό συνεπάγεται για τη συνοχή της ελληνικής κοινωνίας.  Παραμένουμε, κ. Υπουργοί, στη διάθεσή σας για συνεργασία».