Πέντε στρατηγικές για την υγεία από την Περιφέρεια Αττικής

19-09-2019

Πέντε στρατηγικές προτεραιότητες στον τομέα της Υγείας, με στόχο τη διατήρηση της υγείας των πολιτών, μέσω της πρόληψης και του προσυμπτωματικού έλεγχου, θέτει η νέα διοίκηση της περιφέρειας Αττικής. Συγκεκριμένα, οι οι στρατηγικές προτεραιότητες που προωθούνται είναι:

– Η υποστήριξη του πολίτη μέσα στο Σύστημα Υγείας.

– Εκτεταμένα προγράμματα πρόληψης, σε συνεργασία με τους δήμους της Αττικής.

– Ανάπτυξη του τουρισμού υγείας και προβολή της Αττικής ως τουριστικού προορισμού υγείας και ευεξίας.

– Συνεργασία της Περιφέρειας με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, και στόχο την ένταξή μας στο Δίκτυο Υγιών Περιφερειών του Π.Ο.Υ, στο οποίο συμμετέχουν σήμερα 55 μεγάλες ευρωπαϊκές Περιφέρειες.

– Υιοθέτηση των 17 Στόχων της Βιώσιμης Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών, που αναδεικνύουν την υγεία ως κεντρικό στόχο.

Όπως δήλωσε ο περιφερειάρχης Αττικής, Γ Πατούλης, «ρόλος της Περιφέρειας είναι να υλοποιεί στοχευμένες πολιτικές, σε συνεργασία και με τους 66 δήμους, για την υγειονομική θωράκιση των κατοίκων του Λεκανοπεδίου». Βασικός στρατηγικός στόχος της νέας πολιτικής της Περιφέρειας, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, είναι η βελτίωση της υγείας των πολιτών και η μείωση των ανισοτήτων στο συγκεκριμένο τομέα, μέσα από συγκεκριμένο πλάνο πολιτικών και δράσεων.

Ο κ Πατούλης χαρακτηρίζει «χαμένα χρόνια για την υγεία της Αττικής» την 5ετή θητεία της προκατόχου του Ρ. Δούρου, παρατηρώντας πως «μπορεί να είχε καλές προθέσεις, όμως δεν κατάφερε να διασφαλίσει την προαγωγή της δημόσιας υγείας». Όπως μεταξύ άλλων σημειώνει, «δεν πέτυχε να βελτιώσει το περιβάλλον της Αττικής και να προστατεύσει τους κατοίκους από τις βλαβερές επιπτώσεις της ατμοσφαιρικής ρύπανσης. Δεν υπήρξε κανένας σχεδιασμός για μείωση της νοσηρότητας και θνησιμότητας του πληθυσμού. Δεν υλοποιήθηκε κανένα μακροχρόνιο πρόγραμμα προσυμπτωματικού ελέγχου, ..».