Ύπνος: Γιατί κάποιοι χρειάζονται λιγότερο από άλλους

27-09-2019

Θα έχετε παρατηρήσει πως ορισμένοι άνθρωποι έχουν την τύχη να μπορούν να ξεκουράζονται με λιγότερες ώρες ύπνου απ’ ότι οι υπόλοιποι. Γιατί συμβαίνει αυτό; Που οφείλεται; Είναι απλά η θέλησή τους ή κάποιος γονιδιακός παράγοντας;

Νευρολόγοι από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Σαν Φρανσίσκο (UCSF) βρήκαν πράγματι ένα γονίδιο που μπορεί να έχει άμεση σχέση με το πόσο ύπνο χρειάζεται κάποιος.

Στη μελέτη τους, που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση «Neuron», κατέληξαν πως όσοι έχουν αυτή τη γενετική μετάλλαξη μπορούν να λειτουργούν ικανοποιητικότατα στην καθημερινότητά τους ακόμα και με 6 ώρες ύπνου τη νύχτα. Χωρίς να βιώνουν δηλαδή κανένα από τα συνήθη συμπτώματα στέρησης ύπνου.

Χωρίς αυτή τη μετάλλαξη, μας λένε οι ερευνητές, με 6 ώρες ύπνου το βράδυ βιώνεις ψυχολογικές μεταπτώσεις, χρειάζεσαι γερές δόσεις καφέ και πιθανότατα θα βλάψεις την υγεία σου μακροπρόθεσμα.

«Είναι αξιοθαύμαστο πόσο λίγα γνωρίζουμε για τον ύπνο, με δεδομένο ότι ο μέσος άνθρωπος ξοδεύει το 1/3 της ζωής του στο κρεβάτι», δήλωσε ο επικεφαλής της μελέτης Louis Ptacek, «αυτή η μελέτη είναι ένα εντυπωσιακό νέο σύνορο που μας επιτρέπει να αποσυναρμολογήσουμε την περιπλοκότητα των εγκεφαλικών κυκλωμάτων και των διαφορετικών τύπων νευρώνων που συμβάλλουν στον ύπνο και την εγρήγορση».

Ο Ptacek σημείωσε ωστόσο πως «ο ύπνος είναι περίπλοκος. Δεν πιστεύουμε πως υπάρχει ένα μόνο γονίδιο ή μία μόνο περιοχή του εγκεφάλου που λένε στο σώμα μας να κοιμηθεί ή να ξυπνήσει. Αυτό είναι ένα μόνο από πολλά τμήματα»…

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:
Ύπνος: Αυτοί είναι οι 7 παράγοντες που τον επηρεάζουν