Φρένο στη χορήγηση ΑΜΚΑ, σ’ όποιον πατάει το πόδι του σε ελληνικό έδαφος

04-10-2019

Φρένο» στην ανεξέλεγκτη χορήγηση ΑΜΚΑ για την εργασιακή και υγειονομική ταυτοποίηση όλων των ανθρώπων, βάζει το υπουργείο Υγείας. Με ερμηνευτική εγκύκλιο προς τα ΚΕΠ και τον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ) δίνει οδηγίες για τη διαδικασία χορήγησης ΑΜΚΑ εξέδωσε το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.

Οι οδηγίες αφορούν:

· τις κατηγορίες φυσικών προσώπων που, βάσει του ισχύοντος νομοθετικού πλαισίου, μπορούν να βγάλουν ΑΜΚΑ, καθώς και

· τα απαραίτητα νομιμοποιητικά έγγραφα που πρέπει αυτοί να διαθέτουν.

Διευκρινίζεται δε ότι θα ακολουθήσει συμπληρωματική εγκύκλιος που θα εξειδικεύει τα ζητήματα χορήγησης ΑΜΚΑ σε άτομα που έχουν καταθέσει αίτηση ασύλου ή διεθνούς προστασίας.

Όπως αναφέρει το υπουργείο Εργασίας, οι δύο αυτές εγκύκλιοι «έρχονται σε αντικατάσταση της υπ. αριθμ. ΩΧΟΧ465Θ1Ω-Ρ3Τ εγκυκλίου, η οποία προέβλεπε ουσιαστικά τη χορήγηση ΑΜΚΑ, αδιακρίτως και χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Η έλλειψη οδηγιών και κατευθύνσεων από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ είχε οδηγήσει σε ουσιαστικό αδιέξοδο τη διαδικασία, με τα ΚΕΠ να απέχουν από τον προηγούμενο Μάιο από την έκδοση ΑΜΚΑ για όλους».

Σύμφωνα με τον υφυπουργό Εργασίας, αρμόδιος για θέματα Κοινωνικής Ασφάλισης, Νότη Μηταράκη: «Ο ΑΜΚΑ είναι ο ισόβιος αριθμός εργασιακής και υγειονομικής ταυτοποίησης όλων των ανθρώπων που εργάζονται και διαμένουν νόμιμα και μόνιμα στη χώρα μας. Ο ΣΥΡΙΖΑ υπονόμευσε αυτό το δικαίωμα, στάθηκε ανίκανος να οργανώσει σωστά την παροχή υπηρεσιών υγείας προς τους πρόσφυγες και τους μετανάστες. Και εξαιτίας αυτής της ανικανότητας, στράφηκε στην εύκολη λύση: την ουσιαστικά άνευ όρων χορήγηση ΑΜΚΑ προς όλους, δίνοντας, με το ισχύον πλαίσιο, αυτόματη και ισόβια πρόσβαση σε όλους στην εργασία και στα κοινωνικά επιδόματα (επίδομα ανεργίας, ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, κ.ά.) και δωρεάν πρόσβαση στο σύστημα υγείας. Τίποτα από τα δύο δεν συμβαίνει πουθενά στον κόσμο, πολύ περισσότερο δεν συμβαίνει στα υπόλοιπα κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Σε άλλο σημείο αναφέρει: «προχωράμε με αλλαγή και εκσυγχρονισμό του νομοθετικού πλαισίου για τον ΑΜΚΑ, αλλά και παρεμβάσεις στον τρόπο που οι αιτούντες άσυλο και οι μετανάστες θα έχουν πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας και στην εργασία. Δίνουμε ένα ισχυρό μήνυμα ότι η χώρα μας έχει κανόνες και διαδικασίες».