Εγκέφαλος: Πως τον επηρεάζει το εισόδημα

Το εισόδημα μας μπορεί να επηρεάσει την υγεία μας εάν δεν έχουμε αρκετά χρήματα για να έχουμε μια σωστή περίθαλψη. Αυτό το γνωρίζαμε ήδη. Τώρα όμως, μια νέα έρευνα Γάλλων επιστημόνων δείχνει πως το χαμηλό εισόδημα μπορεί να επηρεάσει και την υγεία του εγκεφάλου μας.

Ερευνητές από το Ερευνητικό Κέντρο «Inserm» στο Μπορντό της Γαλλίας μελέτησαν στοιχεία από 3.287 άνδρες και γυναίκες ηλικιών από 23 έως 35 ετών. Το εισόδημά τους καταγράφηκε από το 1990 έως το 2010. Στο τέλος της μελέτης οι συμμετέχοντες υποβλήθηκαν σε τεστ για τη μέτρηση των διανοητικών τους ικανοτήτων και σε μαγνητικές τομογραφίες εγκεφάλου.

Τα αποτελέσματα της έρευνας δημοσιεύτηκαν στην επιστημονική επιθεώρηση «Neurology».
Η επικεφαλής της μελέτης Λεσίλ Γκρασέ και οι συνεργάτες της διαπίστωσαν πως περίπου το ένα τρίτο των συμμετεχόντων είχαν βρεθεί αντιμέτωποι με μια πτώση του εισοδήματός τους της τάξης του 25%, ενώ 399 ανάμεσά τους είχαν βιώσει δύο οι περισσότερες τέτοιες μειώσεις.

Όσο περισσότερο μειωνόταν το εισόδημα τόσο χειροτέρευαν οι επιδόσεις των συμμετεχόντων σε δοκιμασίες σχετικές με την ταχύτητα της γνωστικής επεξεργασίας, την οργάνωση και τον προγραμματισμό.

Από τις μαγνητικές τομογραφίες φάνηκε ότι ο συνολικός όγκος του εγκεφάλου των ανθρώπων που είχαν βιώσει τη μείωση του εισοδήματός τους, ήταν μικρότερος και είχαν λιγότερες συνδέσεις μεταξύ διαφορετικών περιοχών του εγκεφάλου.

Γιατί επηρεάζεται η υγεία του εγκεφάλου
Αφού έλαβαν υπόψη το φύλο, τη φυλή, τον Δείκτη Μάζας Σώματος (ΔΜΣ), την αρτηριακή πίεση και άλλα συμπεριφορικά χαρακτηριστικά, οι μελετητές κατέληξαν στο ότι συγκριτικά με αυτούς στους οποίους δεν μειώθηκαν τα εισοδήματα, αυτοί που αντιμετώπιζαν διπλή μείωση του εισοδήματός τους είχαν μικρότερο όγκο εγκεφάλου και μειωμένα επίπεδα λευκής ουσίας.

Η Γκρασέ τονίζει ότι υπάρχουν πολλές και διαφορετικές εξηγήσεις γιατί ένα ασταθές εισόδημα επηρεάζει την υγεία του εγκεφάλου.

Ενδέχεται οι άνθρωποι με μειωμένο εισόδημα να αντιμετωπίζουν περιορισμένη πρόσβαση σε υψηλής ποιότητας υπηρεσίες υγειονομικής περίθαλψης, το οποίο μπορεί να οδηγεί σε λιγότερο αποτελεσματική διαχείριση ορισμένων ιατρικών καταστάσεων, όπως του διαβήτη και ανθυγιεινών συμπεριφορών, όπως το κάπνισμα και η κατανάλωση αλκοόλ.

Οι ερευνητές της παρούσας έρευνας υπογραμμίζουν, επομένως, ότι η μείωση των εισοδηματικών διακυμάνσεων μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην υγεία του εγκεφάλου. Οι ίδιοι συνιστούν την θέσπιση πολιτικών, όπως η ασφάλιση ανεργίας, για την εξασφάλιση της μεγαλύτερης δυνατής εισοδηματικής σταθερότητας.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Έμφραγμα: Η ξαφνική απώλεια εισοδήματος αυξάνει τον κίνδυνο

In this article