Στην αντεπίθεση το ΚΕΘΕΑ για τις διοικητικές αλλαγές που προωθεί του υπουργείο Υγείας

04-10-2019

Επιμένει ο Υπουργός Υγείας στην αυταρχική και αναίτια κατάργηση της αυτοδιοίκησης τονίζει σε δημόσια ανακοίνωσή του το ΚΕΘΕΑΣε σημερινή του συνέντευξη τύπου, το Κέντρο Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων εξέφρασε την αντίθεσή του στις διοικητικές αλλαγές  που προωθεί η ηγεσία του υπουργείου Υγείας,  αναφέροντας χαρακτηριστικά, ότι είναι η πρώτη φορά που ένας Υπουργός Υγείας χαράσσει τη στρατηγική για την αντιμετώπιση των εξαρτήσεων στη χώρα μας, με μια Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ) μέσα μια νύκτα.

Ο Υπουργός Υγείας, με την ΠΝΠ επιχειρεί να ελέγξει πολιτικά το μέχρι σήμερα αυτοδιοικούμενο ΚΕΘΕΑ, το οποίο, εδώ και 4 δεκαετίες, εκλέγει δημοκρατικά από τη βάση του το άμισθο Διοικητικό του Συμβούλιο. Φαίνεται ότι η προτεραιότητα του Υπουργού είναι οι διορισμοί, και όχι ο διάλογος και η συνεργασία με τους φορείς απεξάρτησης, για την προώθηση ενός αποτελεσματικού σχεδίου δράσης σε έναν τόσο ευαίσθητο τομέα.

Η ΠΝΠ αποτελεί ευθεία βολή στα προγράμματα απεξάρτησης και κοινωνικής ένταξης που προσφέρουν ποιοτική δημόσια δωρεάν απεξάρτηση χωρίς διακρίσεις υπογραμμίζει ο κος Μπαρδάνης πρόεδρος του ΚΕΘΕΑ , “το θεραπευτικό μοντέλο και το μοντέλο διοίκησης του ΚΕΘΕΑ είναι αξεδιάλυτα συνυφασμένα”. Βασίζονται στην ενεργητική συμμετοχή των μελών σε όλες τις δημοκρατικές διαδικασίες του Οργανισμού, με κορυφαία έκφραση την εκλογή του εθελοντικού και άμισθου Διοικητικού Συμβουλίου.
Ο Πρόεδρος, εκφράζοντας τη βεβαιότητα ότι με την αλλαγή στον τρόπο διοίκησης τα επόμενα χρόνια θα πληγεί ανεπανόρθωτα η θεραπευτική αποτελεσματικότατα του ΚΕΘΕΑ, ζήτησε από τον Πρωθυπουργό να παρέμβει και να δώσει λύση στο θέμα.

Αγωνία  για τις εξελίξεις, εξέφρασαν και οι εκπρόσωποι των Συλλόγων Οικογένειας και της Κοινωνικής Επανένταξης του ΚΕΘΕΑ ενώ οι εκπρόσωποι των εργαζομένων του ΚΕΘΕΑ δήλωσαν, ότι η ΠΝΠ θίγει βαθύτατα όλους όσοι έχουν περάσει όλα αυτά τα χρόνια από τον Οργανισμό, μέλη, γονείς, εργαζόμενους και εκλεγμένα, άμισθα μέλη του ΔΣ, και εξέφρασαν την πεποίθησή τους ότι ο Υπουργός Υγείας επιχειρεί να μετατρέψει το ΚΕΘΕΑ σε «Κέντρο Οικονομικής Διαχείρισης Εξαρτημένων Ατόμων».

Στη συνέντευξη παρευρέθησαν και εξέφρασαν την αντίθεσή τους στην κατάργηση του αυτοδιοίκητου του ΚΕΘΕΑ, επίτιμα μέλη του ΔΣ ΚΕΘΕΑ, εκπρόσωποι κομμάτων, πλήθος φορέων και προσωπικοτήτων, όπως το 18ΑΝΩ και το Σωματείο Yποστήριξης του Κοινωνικού και Επιστημονικού του Έργου, το Σωματείο των Εργαζομένων στα Κέντρα Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας, η Πρωτοβουλία για τα Δικαιώματα των Κρατουμένων κ.λπ.