Δόντια: Όσοι τα έχουν χάσει κινδυνεύουν από καρδιακές νόσους

άνδρας του λείπει ένα δόντι
07-10-2019

Δεν χάνουν μόνο οι ηλικιωμένοι τα δόντια τους. Πολλές φορές ακόμα και οι νεότεροι ενήλικες μπορούν να χάσουν τα δόντια τους από διάφορες αιτίες. Τώρα, νέα έρευνα Σαουδαράβων επιστημόνων δείχνει πως οι ενήλικες που έχουν χάσει τα δόντια τους, εξαιτίας κάποιας αιτίας άλλης πέρα από τραύμα, αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου.

Δόντια και καρδιά

Ερευνητές από το Ισλαμικό Πανεπιστήμιο Ιμάμ Μουχάμαντ Ιμπν Σαούντ στο Ριάντ μελέτησαν στοιχεία για σχεδόν 317.000 ανθρώπους ηλικίας 40 έως 79 ετών. Από αυτούς, το 8% δεν είχαν πια καθόλου δικά τους δόντια, ενώ το 13% είχαν κάποιο καρδιαγγειακό πρόβλημα.
Τα αποτελέσματα της έρευνας παρουσιάστηκαν στο μεσανατολικό συνέδριο του Αμερικανικού Κολεγίου Καρδιολογίας στο Ντουμπάι.

Επικίνδυνη για την καρδιά η έλλειψη δοντιών

Ο επικεφαλής της έρευνας Χαμάντ Μοχάμεντ Κάμπχα και οι συνεργάτες της διαπίστωσαν πως το 28% όσων δεν είχαν δόντια, είχαν κάποια καρδιαγγειακή πάθηση ή είχαν υποστεί σχετικό επεισόδιο (έμφραγμα, εγκεφαλικό, στεφανιαία νόσος, στηθάγχη κ.α.). Αυτό, έναντι ποσοστού μόνο 7% μεταξύ όσων δεν είχαν χάσει δόντια. Αυξημένο καρδιαγγειακό κίνδυνο δεν αντιμετώπιζαν μόνο όσοι είχαν χάσει όλα τα δόντια τους, αλλά και αυτοί -αν και σε μικρότερο βαθμό- που είχαν απώλεια ενός έως έξι δοντιών.

Προηγούμενες μελέτες είχαν συσχετίσει την καρδιαγγειακή νόσο με τη στοματική υγεία, ιδίως με την περιοδοντίτιδα. «Τα ευρήματα μας επιβεβαιώνουν ότι πράγματι υπάρχει σχέση ανάμεσα στην οδοντική υγεία και στην καρδιαγγειακή υγεία», δήλωσε ο Κάμπχα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:
Δόντια: Οι 3 παράγοντες που αλλάζουν το χρώμα τους