Ουροδόχος κύστη: Οι συνήθειες των γυναικών που βοηθούν

γυναίκα κάθεται στην τουαλέτα
08-10-2019

Το ουροποιητικό σύστημα είναι εξαιρετικά σημαντικό για την γενικότερη λειτουργία του οργανισμού. Πρέπει λοιπόν να βεβαιωθούμε πως το κρατάμε υγιές. Μέρος του ουροποιητικού συστήματος είναι η ουροδόχος κύστη. Αμερικανοί επιστήμονες εξέτασαν ποιες είναι οι συνήθειες των γυναικών που κρατούν υγιή την ουροδόχο κύστη.

Η έρευνα

Ερευνητές από το Τμήμα Ουρολογικής Χειρουργικής του Vanderbilt University Medical Center, στο Τεννεσί των Ηνωμένων Πολιτειών έφτιαξαν ειδικά ερωτηματολόγια στα οποία απάντησαν περίπου 6700 γυναίκες. Μέσα από, αυτά καθορίστηκαν αν οι συμπεριφορές τους διέφεραν μεταξύ των γυναικών που αντιλαμβάνονταν ότι είχαν πρόβλημα στην ουροδόχο κύστη και εκείνων που δεν το καταλάβαιναν.

Τα ευρήματα

Σύμφωνα με τα ευρήματα της μελέτης, το 50% των γυναικών είχαν επιλέξει κάποια φορά στη ζωή τους κένωση της κύστης χωρίς να υπάρχει ανάγκη για ούρηση. Το ίδιο έκανε και ένα μεγαλύτερο ποσοστό αυτών που αντιλαμβανόταν ότι είχαν κάποια προβλήματα υγείας στην ουροδόχο κύστη. Αυτό μπορεί να είναι μια συμπεριφορά που αφορά τις γυναίκες με προβλήματα στην ουροδόχο κύστη για την αποφυγή συμπτωμάτων. Γιατί μπορεί να υποθέσουν ότι με την αύξηση της συχνότητας ούρησης μπορεί να αποφευχθούν επεισόδια επιτακτικής ούρησης ή επεισόδια ακράτειας.

Στη νέα μελέτη φάνηκε επίσης ότι η καθυστέρηση της κένωσης είναι μια συχνή πρακτική. Αν και μελέτες που έχουν γίνει σε εργαζόμενες γυναίκες έχουν δείξει ότι όσες καθυστερούν πολύ να αδειάσουν την ουροδόχο κύστη τους στον χώρο εργασίας, προκαλώντας έντονη ανάγκη για ούρηση ή ακόμα και ακράτεια ούρων, είναι πιθανότερο να αναφέρουν επιτακτική ούρηση και συμπτώματα στο κατώτερο ουροποιητικό σύστημα αργότερα στη ζωή τους.

Η αύξηση της κοιλιακής πίεσης κατά την κένωση αναφέρεται συχνά από γυναίκες με προβλήματα στην ουροδόχο κύστη. Ωστόσο οι επιστήμονες δεν έχουν καταφέρει να διευκρινίσουν ποια είναι η επίδρασή της στη λειτουργία του συγκεκριμένου οργάνου. Σε μία μελέτη μετεμμηνοπαυσιακών γυναικών με προβλήματα στο ουροποιητικό, η πίεση συσχετίστηκε με αυξημένο χρόνο επίτευξης του μέγιστου ρυθμού ροής και με ουρηθρική αντίσταση στην ουροδυναμική μελέτη.

Το μεγαλύτερο ποσοστό των γυναικών στη συγκεκριμένη μελέτη όσο και σε άλλες αναφέρουν ότι προτιμούν να ουρούν στο σπίτι. Το 88% ανησυχεί για την καθαριότητα των δημόσιων τουαλετών. Το 62% τις αποφεύγει. Το 75% επιδιώκει να μην κάθεται στη λεκάνη. Το 25-85% των γυναικών “κάθονται” στον αέρα όταν χρησιμοποιούσαν δημόσιες τουαλέτες. Όμως, η “αιώρηση” πάνω από το κάθισμα της τουαλέτας κατά τη διάρκεια της ούρησης σχετίζεται με μειωμένους ρυθμούς ροής ούρων και αυξημένο όγκο υπολείμματος ούρων. Αυτό είναι αποτέλεσμα ανεπαρκούς χαλάρωσης του πυελικού εδάφους.

Ένα ποσοστό γυναικών που όταν βρίσκονται σε τουαλέτες που αμφιβάλλουν για την καθαριότητά τους πατούν στη λεκάνη και ουρούν σε βαθύ κάθισμα. Δεν είναι απολύτως ξεκάθαρο εάν η ούρηση είναι βελτιωμένη υπό αυτή τη στάση. Πιστεύεται όμως ότι οι αυξημένες ενδοκοιλιακές πιέσεις και η χαλάρωση των ανελκτήρων μπορεί να διευκολύνουν την κένωση της ουροδόχου κύστης.

Τι να κάνουν οι γυναίκες

Ο γιατρός επισημαίνει ότι η ενθάρρυνση των γυναικών να αποφεύγουν την καθυστέρηση κένωσης σε σημείο που προκαλεί επιτακτική ανάγκη ούρησης ή ακράτειας μπορεί να συμβάλει στη βελτίωση των συμπτωμάτων. Μπορεί επίσης να συμβάλει και στη γενική αντίληψη των προβλημάτων της ουροδόχου κύστης. Ενώ, τονίζει ότι για να έχουν οι γυναίκες υγιή ουροδόχο κύστη καλό θα είναι να ουρούν σε χαλαρή στάση, κατά προτίμηση καθιστές.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:
Ουρολοίμωξη: 5 διατροφικά μυστικά για να την προλάβετε