75 ασθενείς με γρίπη στην εντατική

26-12-2016

Κατακόρυφη αύξηση παρουσιάζουν τα σοβαρά περιστατικά γρίπης στη χώρας μας τις τελευταίες ημέρες. Ενδεικτικό είναι ότι ένας στους δύο που περιμένει κρεβάτι στην εντατική στην Αττική είναι ασθενής με γρίπη και κάτω των 50 χρόνων! Μόνο σήμερα από τους 45 ασθενείς που βρίσκονται σε λίστα αναμονής για εισαγωγή στην εντατική, οι μισοί είναι περιστατικά γρίπης με βαριές επιπλοκές. 

Την ίδια στιγμή, επιπλέον 75 ασθενείς με γρίπη νοσηλεύονται στην εντατική με τον συνολικό αριθμό των ασθενών που έχουν νοσηλευθεί σε ΜΕΘ από τις αρχές του έτους να ανέρχεται σε 128 ασθενείς. Μεταξύ των νέων περιστατικών γρίπης που μπήκαν σε ΜΕΘ σήμερα είναι και ένα μωρό ηλικίας 4 μηνών. 

Οι ειδικοί του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων εκτιμούν πως η εφετινή επιδημία γρίπης θα είναι βαριά τόσο από άποψη νοσηρότητας όσο και θνησιμότητας. Εκτιμούν δε ότι ο αριθμός των ασθενών με σοβαρές επιπλοκές που θα χρειαστεί να νοσηλευθεί σε ΜΕΘ θα κυμανθεί στα ίδια επίπεδα με την περίοδο 2010-2011 (370 περιστατικά που χρειάστηκαν νοσηλεία σε ΜΕΘ). 

Σημειώνεται ότι πέρυσι είχαν καταγραφεί 248 σοβαρά κρούσματα εργαστηριακά επιβεβαιωμένης γρίπης και στη συντριπτική τους πλειονότητα οι ασθενείς είχαν προσβληθεί από τον πανδημικό υπότυπο της γρίπης Α(Η1Ν1), που καλύπτεται από το φετινό εμβόλιο.