Χαμηλή η συμμόρφωση των παιδικών σταθμών στη μεσογειακή διατροφή

08-10-2019

Χαμηλή είναι η ….διείσδυση της μεσογειακής διατροφής στους βρεφικούς, βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς της χώρας. Ενδεικτικό είναι ότι μόνο το 14% των σταθμών δίνει καθημερινά κάποιο προϊόν ολικής άλεσης (κυρίως ψωμί ολικής άλεσης).

Μάλιστα, ενώ προτείνεται η καθημερινή κατανάλωση 1 μερίδας λαχανικού την ημέρα (εξαίρεση αποτελεί η μέρα που ως κυρίως γεύμα είναι τα όσπρια), η εν λόγω σύσταση τηρείται μόνο από το 60% των σταθμών, ενώ το 28% παρέχει λαχανικά μόνο 1-2 φορές την εβδομάδα.

Σε ότι αφορά την αποφυγή των τροφίμων που περιέχουν πρόσθετη ζάχαρη, μόνο το 53% των σταθμών δεν περιλαμβάνουν τέτοιες τροφές στα διαιτολόγια τους. Το 33% των σταθμών προσφέρει κάποιο γλύκισμα τουλάχιστον 2 φορές την εβδομάδα, με περισσότερο συχνά τρόφιμα τις βρεφικές κρέμες (μπισκοτόκρεμες, φαρίν λακτέ), το τυποποιημένο κέικ, τα μπισκότα και τα τσουρέκια.

Έρευνα του Υπουργείου Υγείας

Τα παραπάνω στοιχεία προκύπτουν από έρευνα του υπουργείου Υγείας σε 130 Δήμους, οι σταθμοί των οποίων κατά το περσινό έτος φιλοξενούσαν συνολικά 40.589 παιδιά (7.315 βρέφη και 33.274 νήπια). Επίσης στοιχεία απέστειλαν και 37 ιδιωτικοί σταθμοί που φιλοξενούσαν συνολικά 1.438 παιδιά.

Η έρευνα αφορά στοιχεία σχετικά με την συμμόρφωση των σταθμών στις σχετικές υπουργικές αποφάσεις και στις εθνικές διατροφικές συστάσεις. Περιλαμβάνεται μάλιστα σε εγκύκλιο που εξέδωσε το υπουργείο Υγείας και στην οποία ιδιαίτερη σημασία δίνεται στην επιλογή τροφίμων που είναι φρέσκα, μη επεξεργασμένα και έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε νάτριο, σάκχαρα και λιπαρά, δεδομένου ότι η συχνή πρόσληψη αυτών των συστατικών έχει σχετιστεί με την εμφάνιση προβλημάτων υγείας όπως παχυσαρκία, καρδιαγγειακά νοσήματα και σακχαρώδης διαβήτης.

Παράλληλα τονίζεται ότι η παροχή υγιεινών γευμάτων και σνακ στα παιδιά και ο περιορισμός της έκθεσης σε λιγότερο υγιεινές επιλογές μπορεί να βελτιώσει την υγεία τους, να μειώσει τον κίνδυνο χρόνιων νοσημάτων και να βελτιώσει τις μαθησιακές τους δυνατότητες.

Στην εγκύκλιο αναφέρεται ότι «υπάρχει η δυνατότητα περαιτέρω βελτίωσης και γι’ αυτό ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δοθεί», μεταξύ άλλων, στα κάτωθι:

Από την κατηγορία των δημητριακών και ψωμιού να προτιμώνται προϊόντα ολικής άλεσης, ώστε να εξασφαλίζεται η επαρκής πρόσληψη φυτικών ινών από τα παιδιά.

Το μεσημεριανό γεύμα να περιλαμβάνει καθημερινά 1 μερίδα λαχανικού, είτε ως ωμή σαλάτα (π.χ. ντομάτα, αγγούρι, λάχανο), είτε ως βραστά (π.χ. μπρόκολο) ή μαγειρεμένα λαχανικά (π.χ. φασολάκια, μπριάμ) προτιμώντας τα λαχανικά εποχής.

Να αποφεύγονται πλήρως οι τροφές που περιλαμβάνουν πρόσθετα σάκχαρα όπως σακχαρούχο/σοκολατούχο γάλα, δημητριακά με σοκολάτα, επιδόρπια γιαουρτιού, μπισκοτόκρεμες, ρυζόγαλο, κρέμα καραμελέ, κρέμα σοκολάτας, μπισκότα, γλυκίσματα, κομπόστες, αλείμματα σοκολάτας.

 

Διαβάστε επίσης:

Σακχαρώδης διαβήτης