Κυριόπουλος για ΠΙΣ: Ο ρομαντικός …κορπορατισμός των γιατρών

21-10-2019

Εδώ και λίγες μέρες ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος αποφάσισε να ξεκινήσει ένα δημόσιο διάλογο για έναν τόμο αλλαγών που συνέταξε το Επιστημονικό Ινστιτούτο Ερευνών από το Φεβρουάριο του 2019 και αφορούν κυρίως σε ένα πιο ανοιχτό χαρακτήρα των δημόσιων νοσοκομείων.

Ο ΠΙΣ, εστιάζοντας κυρίως στην είσοδο των ελευεθεροπεγγελματιών γιατρών στα δημόσια νοσοκομεία, αλλά και της άρσης της αποκλειστικότητας, κατά περίπτωση των δημόσιων γιατρών, προξένησε μεγάλες αντιδράσεις, από άλλα σωματεία γιατρών. Πολλοί, υπογράμμισαν το πεδίο της πολιτικής και ιδεολογικής αντιπαράθεσης, αφήνοντας αθέατες κάποιες άλλες, εξίσου και ενδεχομένως ακόμη πιο ενδιαφέρουσες πλευρές και προεκτάσεις, των συγκεκριμένων προτάσεων.

Το Healthview, ζήτησε τη ματιά του έμπειρου στα οικονομικά, αλλά και της ιστορίας των μεγάλων μεταρρυθμίσεων στην Υγεία, Γιάννη Κυριόπουλου, ομότιμου καθηγητή και πρώην κοσμήτορα του Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας για την ερμηνεία των συγκεκριμένων προτάσεων και τις επιπτώσεις τους στο δημόσιο σύστημα Υγείας.

“Δεν πρόκειται για φιλελεύθερη παλινδρόμηση ούτε όμως απαντούν στο κρίσιμο ερώτημα ποιος πληρώνει τις ανταλλαγές”, λέει, ο κος Κυριόπουλος. Σε κάθε περίπτωση όμως, πρόκειται για προτάσεις που αξίζει να συζητηθούν. Αν και πολύ λιγότερο από μία βαθιά μεταρρύθμιση, δεν είναι παρά μια απόπειρα ενίσχυσης του μονοπωλιακού χαρακτήρα του ΕΣΥ, υπό την ηγεμονία του ιατρικού σώματος. Μια «άλλη πλευρά του νομίσματος», του κορπορατιστικού μοντέλου που επεβλήθη στις αρχές της δεκαετίας του 1980..

Απαντώντας δε στο ερώτημα του Healthview τελικά, “Τις ωφελείται;” από μία ενδεχόμενη υλοποίηση των συγκεκριμένων προτάσεων, ο κος καθηγητής απαντά: Πρόκειται για προτάσεις που φτιάχτηκαν από γιατρούς και αποσκοπούν στο όφελος των γιατρών.

Διαβάστε τη συνέντευξη του Γιάννη Κυριόπουλου εδώ