Καρκίνος: Τα γαλακτοκομικά αυξάνουν τον κίνδυνο

γάλα
22-10-2019

Τα τελευταία χρόνια πολλές έρευνες έχουν διεξαχθεί για τον καρκίνο και τους παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο για να δημιουργηθεί ο καρκίνος. Τώρσα, νέα έρευνα Αμερικανών επιστημόνων δείχνει πως η αυξημένη κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων, όπως το τυρί και το γάλα, συνδέεται με υψηλότερες πιθανότητες εμφάνισης καρκίνου του προστάτη

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση «Journal Of the American Osteopathic Association».

Οι ερευνητές τονίζουν ότι προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει πως τα γαλακτοκομικά προϊόντα είναι η βασική πηγή καλίου για τον οργανισμό στις δυτικές χώρες. Εκεί, όπου τα ποσοστά του καρκίνου του προστάτη είναι υψηλά.
Αντίθετα, τα αντίστοιχα ποσοστά στις χώρες της Ασίας είναι πιο μικρά. Γιατι; Η κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων σε αυτές είναι πολύ πιο περιορισμένη.

Πιο ασφαλής μία φυτική διατροφή

Στην παρούσα έρευνα, δεν φάνηκε να υπάρχει καμία συσχέτιση μεταξύ της αύξησης καρκίνου του προστάτη και της κατανάλωσης άλλων ζωικών τροφίμων. Μεταξύ αυτών του κόκκινου και του λευκού κρέατος, του επεξεργασμένου κρέατος και του ψαριού.

Παρ’ όλα αυτά, διαπιστώθηκε ότι όσοι ακολουθούσαν φυτική διατροφή διέτρεχαν μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του προστάτη.

Η έρευνα

Ο Τζον Σιν, ογκολόγος της κλινικής Μάγιο και επικεφαλής συντάκτης της μελέτης, εξηγεί ότι η έρευνα αυτή αυξάνει την ανησυχία για τις επιπτώσεις της κατανάλωσης γαλακτοκομικών προϊόντων. Επίσης, αναδεικνύει τα δυνητικά οφέλη της φυτικής διατροφής.

Σε ό,τι αφορά τη μεθοδολογια του παρόντος εγχειρήματος, έγινε ανασκόπηση 47 μελετών που δημοσιεύτηκαν από το 2006 στις οποίες έλαβαν μέρος πάνω από ένα εκατομμύριο άτομα. Σκοπός ήταν να γίνει καλύτερα κατανοητός ο κίνδυνος εμφάνισης καρκίνου του προστάτη. Ιδίως στις περιπτώσεις κατανάλωσης φυτικών ή ζωικών τροφίμων.

Στις ΗΠΑ, ο κίνδυνος εμφάνισης καρκίνου του προστάτη φτάνει το 11,6%. Είναι η μορφή καρκίνου που συναντάται συχνότερα. Έρχεται δεύτερη στο ποσοστό των θανάτων που προκαλεί μεταξύ των ανδρών, με πάνω από 30.000 θανάτους ετησίως.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:
Καρκίνος: Εξέταση αίματος ανιχνεύει πάνω από 20 μορφές της νόσου