Εγκυμοσύνη: Η έλλειψη τροφής σταματά την ανάπτυξη του εγκεφάλου στα έμβρυα

γυνάικα σε εγκυμοσύνη κρατά την κοιλιά της
30-10-2019

Συνηθίζουμε να λέμε πως στην εγκυμοσύνη η γυναίκα τρώει για δυο. Μπορεί αυτό να το λέμε σαν σχήμα λόγου αλλά δεν είναι μακριά από την αλήθεια. Νέα έρευνα δείχνει πως η έλλειψη τροφής επηρεάζει τα εγκεφαλικά κύτταρα του εμβρύου.

Η διατροφή στην εγκυμοσύνη  και το έμβρυο

Επιστήμονες από το Scripps Research Institute έκαναν μελέτες επάνω σε γυρίνους.
«Με τους γυρίνους, μπορούμε να δούμε τα αρχικά στάδια ανάπτυξης του εγκεφάλου που είναι συνήθως απρόσιτα για μας», είπε η κυτταρική βιολόγος Caroline McKeown, κύρια συγγραφέας της μελέτης.

Συνήθως, στους γυρίνους Xenopus και στα περισσότερα ζώα, τα βλαστοκύτταρα που είναι γνωστά ως «νευρικά προγονικά κύτταρα» ευδοκιμούν κατά τα πρώτα στάδια της ανάπτυξης. Αυτά τα κύτταρα τελικά ωριμάζουν σε νευρώνες -τα κύτταρα του εγκεφάλου που ελέγχουν τη σκέψη και την κίνηση.

Σε προηγούμενη μελέτη από την ίδια ερευνητική ομάδα, διαπιστώθηκε πως όταν οι γυρίνοι στερούνται τροφής, τα νευρικά προγονικά κύτταρά τους σταματούν να διαιρούνται. Έτσι η ανάπτυξη του σώματός τους μειώνεται. Τα ζώα όμως παραμένουν ζωντανά και η συμπεριφορά τους είναι φυσιολογική. Παραδόξως, εάν οι γυρίνοι ήταν σε θέση να έχουν πρόσβαση σε τρόφιμα μέσα σε περίπου 9 ημέρες, τα νευρικά προγονικά κύτταρα στον εγκέφαλο άρχισαν να διαιρούνται πάλι. Έτσι, οι γυρίνοι έφταναν στην κατάσταση ανάπτυξης όπου θα ήταν εάν η τροφή ήταν πάντα διαθέσιμη.

Η έλλειψη τροφής βλάπτει τα εγκεφαλικά κύτταρα του εμβρύου

Μόλις οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η πρόωρη ανάπτυξη του εγκεφάλου θα μπορούσε ξεκινήσει μετά από σύντομες περιόδους χωρίς φαγητό, ήθελαν να καταλάβουν τι συνέβαινε σε κυτταρικό επίπεδο. Τι έδινε το σήμα στους νευρικούς προγόνους να σταματήσουν να διαιρούνται και να ξεκινούν ξανά.

Βρήκαν ότι εμπλέκεται το γνωστό μονοπάτι σηματοδότησης της mTOR (mammalian target of rapamycin). Ένας κεντρικός ρυθμιστής του κυτταρικού μεταβολισμού, της ανάπτυξης, του πολλαπλασιασμού και της επιβίωσης.

Είναι ενδιαφέρον ότι ακόμη και χωρίς οποιαδήποτε τροφή, οι εγκέφαλοι των γυρίνων μπορούσαν να αυξηθούν με την ενεργοποίηση του υποδοχέα ινσουλίνης που βρίσκεται στην επιφάνεια των νευρωνικών προγονικών κυττάρω. Η ινσουλίνη είναι μια ορμόνη που επιτρέπει στα κύτταρα να χρησιμοποιούν τα σάκχαρα των τροφίμων ως ενέργεια και μπορούν να ενεργοποιήσουν τη σηματοδότηση της mTOR.

Η δυνατότητα παράκαμψης της ανάγκης για τροφή σε κυτταρικό επίπεδο θα μπορούσε να προωθήσει ιατρικές θεραπείες σε περίπτωση κακής διατροφής.

Η έρευνα, η οποία δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Development, έχει πολλές πιθανές εφαρμογές -συμπεριλαμβανομένης της βελτίωσης της προγεννητικής φροντίδας στον άνθρωπο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:
Εγκυμοσύνη: Το στρες επηρεάζει το φύλο του μωρού