Πρόσωπο: Πως μαρτυράει εάν έχουμε πρόβλημα με την καρδιά μας

ένα απο τα μάτια μιας γυναίκας
04-11-2019

Οι περισσότεροι σκεφτόμαστε το πρόσωπο μας ως ένδειξη ομορφιάς. Το πρόσωπο μας όμως μπορεί να γίνει και ο καθρέφτης της υγείας μας. Νέα έρευνα δείχνει τώρα για παράδειγμα πως τα μικρά αιμοφόρα αγγεία στο λευκό των ματιών μας μπορεί να είναι ένδειξη αυξημένης αρτηριακής πίεσης αθηροσκλήρυνσης. Παράγοντες κινδύνου για καρδιαγγειακές παθήσεις.

Η έρευνα για το πρόσωπο

Ερευνητές ανέλυσαν εικόνες αιμοφόρων αγγείων από αμφιβληστροειδείς χιτώνες 55.000 μεσηλίκων και ηλικιωμένων. Χρησιμοποίησαν ένας πλήρως αυτοματοποιημένο πρόγραμμα ανάλυσης εικόνων που μετράει τη διάμετρο των αιμοφόρων αγγείων. Με τη χρήση αυτού του συστήματος κατέστη εφικτή η εξέταση 3,5 εκατομμυρίων τμημάτων αιμοφόρων αγγείων.
Τα αποτελέσματα της έρευνας δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό έντυπο Hypertension.

Τα συμπεράσματα

Η επικεφαλής της έρευνας Alicja Rudnicka και οι συνεργάτες της παρατήρησαν ότι η μεγαλύτερη αρτηριακή καμπυλότητα στις αρτηρίες του αμφιβληστροειδούς συσχετίστηκε με υψηλότερη συστολική αρτηριακή πίεση (μεγάλη). Διαπιστώθηκε επίσης πως τα στενότερα αιμοφόρα αγγεία του αμφιβληστροειδούς συνδέονταν με υψηλότερη μέση αρτηριακή πίεση και δυσκαμψία των τοιχωμάτων των αρτηριών που μεταφέρουν αίμα στην καρδιά.

Οι ερευνητές τώρα μελετούν αν τα στοιχεία αυτά που είχαν αντληθεί πριν 10 χρόνια θα μπορούσαν να προβλέψουν ποιοι ασθενείς θα αναπτύξουν καρδιακές παθήσεις.

«Μέχρι στιγμής έχουμε μόνο ένα κομμάτι του παζλ και χρειαζόμαστε περισσότερα για να προχωρήσουμε. Αν καταφέρουμε να συσχετίσουμε τις μετρήσεις των αγγείων του αμφιβληστροειδούς με αυτό που συμβαίνει σε αυτούς τους ανθρώπους κάποια χρόνια μετά, θα μπορούσε να μας «αποκαλύψει» αν οι αγγειακές αλλαγές προηγούνται των καρδιαγγειακών παθήσεων και προβλέπουν ποιοι άνθρωποι θα τεθούν αντιμέτωποι με κάποιο καρδιαγγειακό επεισόδιο», προσθέτει η Δρ. Rudnicka.

Προηγούμενες μελέτες

«Άλλες μελέτες έχουν συσχετίσει την παιδική παχυσαρκία, την υψηλή αρτηριακή πίεση και τη σωματική αδράνεια με τα μη φυσιολογικά στοιχεία στα οφθαλμικά αγγεία. Αυτό δείχνει πως η στένωση των οφθαλμικών αγγείων αποτελεί βιοδείκτη για τους καρδιαγγειακούς παράγοντες κινδύνου στα παιδιά», δήλωσε ο Δρ. Henner Hanssen, επικεφαλής συγγραφέας στη μεταανάλυση που πραγματοποιήθηκε σε 18.000 παιδιά και εφήβους.

«Τα στοιχεία που έχουμε δείχνουν πως σε πολύ νεαρή ηλικία, στα παιδιά ηλικία έξι έως οχτώ ετών που είναι γενικότερα υγιή, μπορούν να παρατηρηθούν αγγειακές τροποποιήσεις. Αυτές που οφείλονται στα επίπεδα της αρτηριακής πίεσης και στην ενδεχόμενη αύξηση του βάρους. Δεν γνωρίζουμε αν αυτό αποτελεί παράγοντα πρόβλεψης για επιδείνωση κατά την ενηλικίωση. Παρατηρήσαμε όμως παρόμοιες μεταβολές σε ενήλικες αποτελώντας πρόβλεψη καρδιαγγειακής νοσηρότητας και θνησιμότητας», πρόσθεσε ο Δρ. Hessen.

Αν η μελέτη επικυρώσει επίσης μία σχέση μεταξύ των αμφιβληστροειδικών αλλαγών και της καρδιαγγειακής νόσου και του θανάτου, θα μπορούσε να παρέχει στους επαγγελματίες της υγείας γρήγορες, μη επεμβατικές εναλλακτικές για τον καθορισμό του καρδιαγγειακού κινδύνου των ασθενών.

«Αυτή η ψηφιακή εικόνα θα μπορούσε ενδεχομένως να μας πει πολύ γρήγορα αν βρίσκεστε σε κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου», κατέληξε η Δρ. Rudnicka.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:
Πρόσωπο: Αυτά είναι τα 5 λάθη που κάνουμε στο πλύσιμο του