Social media: Οι αναρτήσεις μας στο Twitter μας μαρτυρούν την μοναξιά μας

το σήμα του Twitter στην οθόνη ενός κινητού
05-11-2019

Όλοι μας πλέον έχουμε δικές μας σελίδες στα social media. Από εκεί μαθαίνουμε και μοιραζόμαστε τα νέα, από εκεί μιλούμε με τους φίλους μας και ακούμε την αγαπημένη μας μουσική ή παίζουμε τα αγαπημένα μας παιχνίδια. Τα social media όμως μπορούν να γίνουν και καθρέφτης της ψυχής μας. Αυτά που ανεβάζουμε μπορούν να μαρτυρήσουν την διάθεση μας και την ψυχολογία μας κάθε δεδομένη στιγμή. Τώρα, νέα έρευνα Αμερικανών επιστημόνων για παράδειγμα δείχνει πως οι χρήστες του twitter που ανεβάζουν tweets σχετικά με τη μοναξιά είναι πιθανότερο να κάνουν και δημοσιεύσεις σχετικά με ανησυχίες για την ψυχική τους υγεία και ευεξία, την αϋπνία, προβλήματα σχέσεων και χρήση ουσιών.

Η μοναξιά μέσα απο τα social media

Ερευνητές από το Ιατρικό Κέντρο Ψηφιακής Υγείας του Πανεπιστημίου της Πενσιλβάνια στις Ηνωμένες Πολιτείες χρησιμοποίησαν μοντέλα ανάλυσης λόγου. Σκοπός τους ήταν να διερευνήσουν τη σχέση των δημοσιεύσεων στο twitter και της μοναξιάς.
Οι μελετητές επικεντρώθηκαν στους χρήστες του Twitter στην Πενσιλβάνια, που είχαν προσβάσιμους – δημόσιους λογαριασμούς. Υπολογίστηκε ότι 6.202 άτομα περιέλαβαν τις λέξεις μονός ή μοναχικός πάνω από πέντε φορές στην περίοδο 2012 – 2016. Οι ερευνητές συνέκριναν τους χρήστες αυτούς που θεωρήθηκαν «μοναχικοί» με εκείνους που δεν είχαν χρησιμοποιήσει αντίστοιχες λέξεις. Φάνηκε ότι οι πρώτοι δημοσίευαν διπλά συγκριτικά με τους μη-μοναχικούς και ακόμα περισσότερο κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Τα συμπεράσματα των ειδικών

Τα αποτελέσματα της έρευνας δημοσιεύτηκαν στην επιστημονική επιθεώρηση «BMJ Open».

Ο επικεφαλής συντάκτης της μελέτης Σάραθ Σάντρα Γκουντούκου και οι συνεργάτες του διαπίστωσαν πως οι χρήστες που δημοσίευαν περισσότερο για τη μοναξιά παρουσίαζαν επίσης πιο υψηλή συσχέτιση με τον θυμό την κατάθλιψη και το άγχος συγκριτικά με τους μη μοναχικούς. Επίσης, οι μοναχικοί χρήστες δημοσίευαν περισσότερο σχετικά με προβλήματα στις κοινωνικές σχέσεις, με χρήση ουσιών και με θέματα σχετικά με τη διαχείριση των συναισθημάτων. Αντίθετα, οι μη μοναχικοί χρήστες φάνηκε ότι ήταν πιθανότερο να πάρουν μέρος σε συζητήσεις και να δημοσιεύσουν τα ονόματα φίλων τους.

Η μοναξιά υπολογίζεται ότι επηρεάζει περίπου έναν στους πέντε ενήλικες στις ΗΠΑ. Επίσης έχει θέσει σε κατάσταση κρίσης τη δημόσια υγεία επειδή η μοναξιά έχει συνδεθεί με άλλες ιατρικές καταστάσεις όπως η κατάθλιψη, η άνοια, οι καρδιαγγειακές ασθένειες κ.ά.

Προσδιόρισαν τα τυπικά θέματα και γλωσσικά σημεία που δημοσιεύουν οι χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης που είναι μοναχικοί. Έτσι, αποκάλυψαν ορισμένα στοιχεία, που είναι αναγκαία για την κατασκευή ενός συστήματος πρόβλεψης της μοναξιάς.

«Στο Twitter βρήκαμε ότι οι μοναχικοί χρήστες εκφράζουν μια ανάγκη για κοινωνική υποστήριξη. Φαίνεται ότι η χρήση υβριστικών λέξεων και θυμού είναι μια ένδειξη ότι δεν αισθάνονται πληρότητα», είπε ο Γκουντούκου.

Στο μέλλον οι ερευνητές ελπίζουν να δημιουργήσουν μια καλύτερη μέτρηση των διαφορετικών διαστάσεων της μοναχικότητας που εκφράζουν οι χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:
Social media: Η υπερβολική χρήση βλάπτει την υγεία των εφήβων