Αντικαπνιστικός νόμος: Σκέψεις για επιδότηση εξωτερικών θερμαστρών

06-11-2019

Στις 19 Νοεμβρίου ενεργοποιείται ο νέος αντικαπνιστικός νόμος που απαγορεύει το κάπνισμα σε όλους τους κλειστούς χώρους. Ήδη οι έλεγχοι για τη συμμόρφωση των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος, έχουν αυξηθεί ενώ τα πρόστιμα που προβλέπονται από το νόμο θα αρχίσουν να «πέφτουν» από την ημέρα επίσημης εφαρμογής της αντικαπνιστικής νομοθεσίας.

Μάλιστα το υπουργείο Υγείας σχεδιάζει να χορηγήσει κίνητρα στους καταστηματάρχες προκειμένου οι ίδιοι να είναι αυστηροί με την εφαρμογή του νόμου. Για παράδειγμα, όπως ανέφερε ο υπουργός Υγείας κ. Βασίλης Κικίλιας, «το Υπουργείο Υγείας και η κυβέρνηση θα σκεφτεί να επιδοτήσει και θερμάστρες για το έξω».

Όπως είπε, στόχος είναι «να μην επιβαρύνουμε τους παθητικούς καπνιστές, μπορεί να καπνίζουν όποιοι θέλουν. Είμαι εδώ για να υπερασπιστώ τα δικαιώματα καπνιστών και μη καπνιστών και θα πάω σε αυτό μαζί με την ελληνική κοινωνία. 74% των καπνιστών θέλει να εφαρμοστεί ο αντικαπνιστικός νόμος και να βοηθηθούν και οι ίδιοι».

Έλεγχοι

Οι έλεγχοι για την εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου θα γίνονται κυρίως από την Ελληνική Αστυνομία, καθώς και από Δημοτική Αστυνομία, ελεγκτές του ΣΕΥΠ, λιμενικοί κλπ. Προωθείται μάλιστα υπουργική απόφαση, σύμφωνα με την οποία το 20% των εσόδων από τα πρόστιμα θα πηγαίνει στην Ελληνική Αστυνομία, στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.