Γεωργιάδης: Ενίσχυση της ιδιωτικής ασφάλισης και στην υγεία

09-11-2019

Ενίσχυση της ιδιωτικής ασφάλισης στην Ελλάδα και ανάπτυξή της κυρίως σε θέματα Υγείας, προωθεί η κυβέρνηση. Όπως τόνισε χαρακτηριστικά ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης, «ο ρόλος της Πολιτείας είναι να δημιουργήσει ευνοϊκό περιβάλλον για την ανάπτυξη της ασφαλιστικής αγοράς, γιατί αυτό θα έχει πολλαπλά οφέλη για την κοινωνία και την οικονομία».

Μιλώντας στην εκδήλωση παρουσίασης μελέτης του ΙΟΒΕ, με θέμα: «Το κοινωνικό και οικονομικό αποτύπωμα της Ιδιωτικής Ασφάλισης στην Ελλάδα», ο υπουργός ανέφερε μεταξύ άλλων: «να φτιάξουμε ευνοϊκό περιβάλλον για να κάνετε καλύτερη τη δουλειά. Αυτός είναι ο στόχος, όχι για σας, αλλά για να έχει πολλαπλασιαστικά οφέλη για την ελληνική οικονομία. Αυτό που θέλουμε να κάνουμε είναι να ενισχύουμε το εργαλείο της ιδιωτικής ασφάλισης. Δεν καταργούμε τον πρώτο ή τον δεύτερο πυλώνα, δεν καταργούμε ότι το κράτος θα έχει το μεγαλύτερο βάρος, αλλά λέμε για τα επικουρικά, ώστε να αποτελέσουν εργαλεία για να διασφαλίσει το μελλοντικό του εισόδημα ο πολίτης…και θέλω και μεγαλύτερη εμπλοκή σε θέματα υγείας».

Σύμφωνα με τη μελέτη:

– Η άμεση και έμμεση συμβολή του κλάδου της ιδιωτικής ασφάλισης εκτιμάται σε 2,4 δισ. ευρώ σε όρους ΑΕΠ το 2018 και αντιστοιχεί στο 1,3% του ΑΕΠ της χώρας το 2018.

– Μαζί με την προκαλούμενη επίδραση, η συνολική συμβολή του κλάδου ιδιωτικής ασφάλισης σε όρους ΑΕΠ εκτιμάται σε 4,1 δισ. ευρώ ή 2,2% του ΑΕΠ το 2018, πέραν των αποζημιώσεων που παρέχει ο κλάδος στους ασφαλισμένους.

– Η άμεση και έμμεση επίδραση στην απασχόληση το 2018 εκτιμάται σε 33,8 χιλ. θέσεις εργασίας και ισοδυναμεί με το 0,9% της συνολικής απασχόλησης στην Ελλάδα. Αυτό συνεπάγεται ότι κάθε άμεση θέση εργασίας στον κλάδο ιδιωτικής ασφάλισης υποστηρίζει άλλες 3 θέσεις εργασίας στην ελληνική οικονομία.

– Σε όρους απασχόλησης, η συνολική συνεισφορά του κλάδου της ιδιωτικής ασφάλισης εκτιμάται σε 70,9 χιλ. θέσεις εργασίας (ή 1,9% της απασχόλησης στη χώρα).

– Τα συνολικά έσοδα από φόρους και εισφορές που προκύπτουν από τη δραστηριότητα του κλάδου ιδιωτικής ασφάλισης εκτιμώνται σε 1,65 δισ. ευρώ.