Παχυσαρκία: Αυτός είναι ο μεγαλύτερος κίνδυνος

γυναίκα μετράει την περιφερεια άνδρα με παχυσαρκία
11-11-2019

Όταν ακούμε για την παχυσαρκία, το μυαλό μας πάει κατευθείαν στην καρδιά και την βλάβη που δημιουργεί σε αυτή. Δεν είναι όμως μόνο η καρδιά. Νέα μελέτη αποκάλυψε πως ένας τεράστιος κίνδυνος από την παχυσαρκία κρύβεται και αλλού. Στους πνεύμονες. Όπως προκύπτει τώρα, δεν είναι μόνο η κοιλιά που γεμίζει με λίπος. Το λίπος πάει και στους αεραγωγούς βαθιά στους πνεύμονες των παχύσαρκων ανθρώπων.

Η έρευνα

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Δυτικής Αυστραλίας στο Περθ εξέτασαν μεταθανάτια τους πνεύμονες 52 νεκρών, οι 16 εκ των οποίων πέθαναν από άσθμα. Τον λιπώδη ιστό έβαλαν στο μικροσκόπιο ώστε να ποσοτικοποιήσουν τα δεδομένα και να τα συγκρίνουν τόσο με τον δείκτη μάζας σώματος όσο και με τους αντίστοιχους ιστούς λιπόσαρκων ανθρώπων.

Οι ειδικοί είπαν πως εντόπισαν για πρώτη ποτέ φορά συγκεντρώσεις λίπους στους ιστούς των πνευμόνων παχύσαρκων ανθρώπων.

Κι ενώ μέχρι τώρα τα προβλήματα αναπνοής των υπέρβαρων αποδίδονταν εν πολλοίς στο πλεονάζον λίπος του στέρνου, η μελέτη υποδεικνύει πως ο μηχανισμός είναι απείρως πιο πολύπλοκος. Και ίσως να ρίχνει φως στη σχέση παχυσαρκίας και άσθματος.

Η παχυσαρκία στους πνεύμονες

Τα αποτελέσνματα της έρευνας δημοσιεύτηκαν στην επιθεώρηση «European Respiratory Journal».
Προς έκπληξή τους, βρήκαν μια ευθεία αναλογία μεταξύ δείκτη μάζας σώματος και επιπέδων λίπους στους πνεύμονες. Όσο πιο υπέρβαρο ήταν το άτομο, τόσο περισσότερα λιποκύτταρα έβρισκαν στα τοιχώματα των αεραγωγών του.

Βρήκαν όμως και πως η αύξηση του λίπους στους πνεύμονες άλλαζε την ίδια τη δομή των αεραγωγών, καταλήγοντας σε φλεγμονές που οδηγούν συνήθως σε σοβαρότερα αναπνευστικά προβλήματα.

«Θεωρούμε πως η στένωση των αεραγωγών [εξαιτίας του λίπους] που περιορίζει τη ροή αέρα μέσα και έξω από τους πνεύμονες εξηγεί μερικώς τουλάχιστον την αύξηση των συμπτωμάτων του άσθματος», λέει ο επικεφαλής της μελέτης Peter Noble.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:
Παχυσαρκία: Τα μοναχοπαίδια κινδυνεύουν περισσότερο