Ανίσχυρα αντιβιοτικά-πανίσχυρα ενδονοσοκομειακά μικρόβια: Η Pfizer επιστρατεύει την τέχνη στον πόλεμο των μικροβίων

19-11-2019

Ζούμε το τέλος της εποχής που θεωρούσαμε ότι από οποιαδήποτε μικροβιακή λοίμωξη και εάν νοσήσουμε, με το κατάλληλο αντιβιοτικό θα θεραπευτούμε. Αυτό σίγουρα δεν ήταν δεδομένο για τους παππούδες μας, και φαίνεται ότι δε θα είναι δεδομένο ούτε για τα παιδιά και τα εγγόνια μας. Αλλά και για εμάς πλέον τα πράγματα αλλάζουν.

Υπάρχουν ενδονοσοκομειακά μικρόβια που έχουν αντοχή από 68% έως 98% στα πιο πολύτιμα αντιβιοτικά που έχουμε σήμερα στις καρβαπενέμες ενώ για τις ψευδομονάδες η αντοχή είναι 40%. Η δήλωση αυτή έγινε από τα χείλη της κας Ελένης Γιαμαρέλλου, Πρόεδρος του Δ.Σ. της Ελληνικής Εταιρείας Χημειοθεραπείας, Καθηγήτρια Παθολογίας Ε.Κ.Π.Α., σε εκδήλωση που διοργάνωσε η Pfizer Hellas, στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Εβδομάδας Ευαισθητοποίησης για την Ορθολογική Χρήση των Αντιβιοτικών.

Η κα Γιαμαρέλλου υπογράμμισε την αρνητική πρωτιά που έχει η χώρα μας στην Κοινότητα στην κατάχρηση των αντιβιοτικών: «Οι λοιμώξεις που προκαλούνται από ανθεκτικά μικρόβια αποτελούν ένα από τα μεγαλύτερα υγειονομικά προβλήματα· υπολογίζεται ότι δυνητικά έως το 2050 θα ευθύνονται ετησίως για 10 εκατομμύρια θανάτους παγκοσμίως, περισσότερους από αυτούς που θα προκαλεί ο καρκίνος. Σύμφωνα με δημοσίευση ευρωπαίων επιστημόνων, τα βακτήρια που είναι ανθεκτικά στα αντιβιοτικά ευθύνονται για το θάνατο 33.000 ανθρώπων στην Ευρωπαϊκή Ένωση το 2015, προκάλεσαν δε 670.000 λοιμώξεις! Την ίδια χρονιά, στην Ελλάδα, μία από τις χώρες που πλήττονται περισσότερο από το πρόβλημα της μικροβιακής αντοχής, καταγράφηκαν 18.472 λοιμώξεις και 1.626 θάνατοι από τέτοια μικρόβια.”

Γιατί όμως πλέον «δε δουλεύουν» τα αντιβιοτικά;

Δύο είναι οι βασικές αιτίες πίσω από το πρόβλημα της μικροβιακής αντοχής: η κατάχρηση των αντιβιοτικών (στην κοινότητα, το νοσοκομείο ακόμα και την κτηνοτροφία), με αποτέλεσμα τη δημιουργία ανθεκτικών μικροβίων, καθώς και οι κακές συνθήκες υγιεινής, στις οποίες οφείλεται η διασπορά των μικροβίων από ασθενή σε ασθενή».

Πως μπορούμε να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα

Εστιάζοντας στις δράσεις για την καταπολέμηση του προβλήματος, ο κ. Θεόδωρος Πέππας, πρόεδρος του Δ.Σ. της Ελληνικής Εταιρείας Ελέγχου Λοιμώξεων επισήμανε την αυστηρή τήρηση των κανόνων υγιεινής. Πρώτιστο μέσον αυτής, είναι η χρήση αλκοολούχου διαλύματος για την υγιεινή των χεριών του ιατρονοσηλευτικού προσωπικού. Η αποφυγή διασποράς ανθεκτικών μικροβίων σε άλλους νοσηλευόμενους είναι κεφαλαιώδης στόχος είπε ο κος Πέπας συμπληρώνοντας ότι οι ίδιοι οι ασθενείς θα πρέπει να ελέγχουν και να προτρέπουν τους γιατρούς να κάνουν χρήση του αντισηπτικού διαλύματος.

Ο ρόλος μας ως ασθενείς

Ο κ. Γαργαλιάνος- Κακολύρης πρόεδρος του Δ.Σ. της Ελληνικής Εταιρείας Λοιμώξεων, αναφέρθηκε στο ρόλο του κοινού λέγοντας, «Επιπρόσθετα των μέτρων για τον περιορισμό και την αντιμετώπιση των λοιμώξεων στα νοσοκομεία, είναι απαραίτητος ο εξορθολογισμός της χρήσης των αντιβιοτικών στην κοινότητα. Οι μελέτες δείχνουν ότι και σε αυτόν το χώρο η Ελλάδα κατέχει θλιβερά πρωτεία μεταξύ των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης ως προς την κατανάλωση αντιβιοτικών, ενώ συνεχίζουμε να τα αγοράζουμε χωρίς ιατρική συνταγή από τα φαρμακεία.

Strep test τα θαυματουργά


Τη σημασία της χρήσης των strep tests από τους γιατρούς της Πρωτοβάθμιας Περίθαλψης, τόνισαν και οι τρεις επιστήμονες στην εκδήλωση που διοργάνωσε η εταιρεία Pfizer Hellas. Ένα πολύ απλό διαγνωστικό τεστ, το οποίο στοιχίζει περίπου ένα ευρώ και το οποίο μπορεί να το κάνει κατά την εξέταση ο γιατρός της ΠΦΥ, λαμβάνοντας απλώς φαρυγγικό επίχρισμα. Τα αποτελέσματα του τεστ βγαίνουν σε πέντε λεπτά. Άμεσα και με ασφάλεια γιατρός και ασθενής γνωρίζουν εάν πρόκειται για μικρόβιο στρεπτόκοκκου και είναι απαραίτητη η χρήση του αντιβιοτικού ή όχι. Το θέμα είναι όπως τόνισαν οι ομιλητές οι γιατροί να διαθέτουν το συγκεκριμένο διαγνωστικό τεστ αλλά και οι ασθενείς να το ζητάνε!

Η τέχνη στον πόλεμο των ανθεκτικών μικροβίων

Τέλος εκ μέρους της Pfizer Hellas, ο κ. Βασίλης Τζινιέρης, σχετικά με το διαγωνισμό σεναρίου με θέμα τον πόλεμοστα πολυανθεκτικά μικρόβια είπε: «“Ενώνουμε τις Δυνάμεις μας” είναι ο τίτλος της παγκόσμιας καμπάνιας της Pfizer με αφορμή την Παγκόσμια Εβδομάδα Ευαισθητοποίησης για την Ορθολογική Χρήση των Αντιβιοτικών (WAAW). Σε πλήρη εναρμόνιση με το σκοπό μας, που συμπυκνώνεται στη φράση, «Καινοτομούμε για να αλλάξουμε τις ζωές των ασθενών», επιλέγουμε ένα διαφορετικό τρόπο για να φτάσουμε στο στόχο. Αναγνωρίζοντας τη σημασία της συμμετοχής του κοινού, στον αγώνα ενάντια στα ανθεκτικά μικρόβια, επιλέγουμε να ευαισθητοποιήσουμε εντάσσοντας στον αγώνα ένα ισχυρό μέσο! Την Τέχνη».

Ο διαγωνισμός σεναρίου που διοργανώνει η Pfizer επιδιώκει να παρακινήσει όποιον ενδιαφέρεται να δοκιμάσει την τύχη του, αλλά και το ταλέντο του, μετέχοντας σε αυτή την ιδιαίτερα πρωτότυπη και διαφορετική ενέργεια. Ένα σενάριο με θέμα τις συνέπειες της μικροβιακής αντοχής που θα γίνει τέλος ταινία μικρού μήκους.