Ασθένεια των χοίρων: Δεν αποτελεί απειλή για τον άνθρωπο

21-11-2019

Αν και ο αντιπρόεδρος του τομέα Υγείας των Ζώων, του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας δρ Μαρκ Σιπ δήλωσε ότι η επιδημία της αφρικανικής πανώλης αποτελεί την «μεγαλύτερη απειλή της γενιάς μας» σε ότι αφορά το εμπόριο ζώων και κρέατος, πρέπει να γίνει σαφές ότι η ασθένεια των χοίρων δεν απειλεί τον άνθρωπο.

Αυτό είναι ένα μήνυμα που θα πρέπει να δοθεί για να μην δημιουργούνται ανησυχίες πέρα από την έννοια για το αν θα αυξηθεί η τιμή του χοιρινού κρέατος και το σουβλάκι!

Με αφορμή την είδηση ενός επιβεβαιωμένου κρούσματος της αφρικανικής πανώλης σε αγριόχοιρο, μόλις ένα χιλιόμετρο από τα ελληνοβουλγαρικά σύνορα, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάκης Βορίδης, δήλωσε μεν ότι προστέθηκαν πενήντα κτηνίατροι στα σύνορα, ενισχύοντας τα μέτρα βιοασφάλειας, ενώ τόνισε ότι εντείνονται οι εκστρατείες ενημέρωσης για τα οικόσιτα και ελέγχονται οι πύλες εισόδου σε Βουλγαρία και Προμαχώνα, ίσως όμως θα έπρεπε να είναι καθησυχαστικός και για τα θέματα υγείας στον άνθρωπο, καθώς έχει χρηματίσει υπουργός Υγείας.

Κατά τα άλλα, επιστήμονες από όλο τον κόσμο προσπαθούν να δημιουργήσουν ένα εμβόλιο που θα ανακόψει την επιδημία, αλλά η φύση του συγκεκριμένου ιού της Αφρικανικής Πανώλης των Χοίρων (υπάρχει και η κλασσική πανώλη των χοίρων) αποδεικνύεται μία περίπλοκη πρόκληση.

Τι είναι όμως η αφρικανική πανώλη των χοίρων (ASF) και τι επίπτωση έχει στην υγεία; (Των ζώων τονίζουμε!) Είναι μια ιογενής ασθένεια, η οποία μεταδίδεται από την άμεση επαφή μολυσμένων ζώων αλλά και μέσω τσιμπουριών, ωστόσο – ας το ξαναπούμε – η ασθένεια δεν είναι επικίνδυνη για τον άνθρωπο.

Πώς ξεκίνησε η επιδημία;

Η αφρικανική πανώλη εξαπλώθηκε από την ανατολική Αφρική στη Γεωργία μέσω μολυσμένου κρέατος από αγριογούρουνο, από το 2007. Στην Κίνα εντοπίστηκε για πρώτη φορά τον Αύγουστο του 2018 και πλέον έχει εξαπλωθεί σε όλη τη χώρα, ενώ σύμφωνα με τις εκτιμήσεις η Βόρεια Κορέα είναι ίσως η επόμενη χώρα όπου θα εμφανιστεί η νόσος.

Η θνησιμότητα στα γουρούνια που νοσούν φτάνει για την ώρα το 100%, καθώς δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί ο ιός και καθώς είναι ιδιαιτέρως μολυσματικός και μεταδοτικός, η εντολή είναι να θανατώνονται όλα τα ζώα σε μια μονάδα εφόσον προσβληθεί έστω και ένα μόνο ζώο.

Στην Κίνα υπολογίζεται ότι έχουν θανατωθεί πάνω από 150 εκατομμύρια ζώα και αυτό έχει τις γνωστές συνέπειες στην επάρκεια του χοιρινού κράτος και φυσικά της τιμής του.

Πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί ο ιός;

Τα περισσότερα εμβόλια κατά των ιών αυτού του τύπου διεγείρουν το σώμα να παράγει αντισώματα έναντι των δομικών πρωτεϊνών του ιού, όπως αυτές της επικάλυψης του ιού. Αυτά, λοιπόν, σταματούν για παράδειγμα τον ιό από την είσοδο σε κύτταρα, αναφέρει το δημοσίευμα του ιστότοπου newscientist.com.

«Θα είμαστε πλέον σε θέση να αναζητήσουμε καλύτερους στόχους αντισωμάτων», σημειώνει η Linda Dixon του Ινστιτούτου Pirbright στο Surrey του Ηνωμένου Βασιλείου, καθώς επιστήμονες στην Κίνα και στην Ισπανία δημοσίευσαν τον προηγούμενο μήνα τις πρώτες λεπτομερείς εικόνες του ιού.