Άνοια: Αυτά είναι τα 4 ποτά που μειώνουν τον κίνδυνο

ηλικιωμένος άνδρας με άνοια
03-12-2019

Η άνοια είναι ο μεγάλος φόβων όλων για τα γηρατειά τους. Συνήθως την συνδέουμε με τις μεγαλύτερες ηλικίες. Εκτιμάται ότι 2% των ανθρώπων ηλικίας 65-74 έχει άνοια. Το ποσοστό αυτό ανεβαίνει στο 19% για τις ηλικίες 75-84 και στο 42% για τους άνω των 85 ετών.

Οι αιτίες της νόσου Aλτσχάιμερ, που είναι η συχνότερη μορφή άνοιας, δεν είναι γνωστές. Φαίνεται ότι στις πιθανότητες εμφάνισής της εμπλέκονται τόσο γενετικοί, όσο και περιβαλλοντικοί παράγοντες, όπως η διατροφή.

Τα 4 ποτά που μειώνουν τον κίνδυνο για άνοια

Τσάι

Σύμφωνα με έρευνα επιστημόνων από το Εθνικό Πανεπιστήμιο της Σιγκαπούρης, η τακτική κατανάλωση τσαγιού, είτε πρόκειται για πράσινο είτε για μαύρο τσάι, συσχετίζεται κατά μέσο όρο με 50% λιγότερες πιθανότητες γνωστικής κατάπτωσης και έως και 86% μικρότερο κίνδυνο άνοιας στα άτομα με κληρονομική προδιάθεση απέναντι στις νευροεκφυλιστικές διαταραχές. Η προστατευτική δράση του τσαγιού για τον εγκέφαλο θεωρείται ότι πηγάζει από τα βιοενεργά συστατικά που υπάρχουν στα φύλλα του, όπως οι κατεχίνες, οι θεαφλαβίνες και η L-θεανίνη, που έχουν αντιφλεγμονώδεις και αντιοξειδωτικές ιδιότητες και προστατεύουν τον εγκέφαλο από τις αγγειακές βλάβες και τη νευροεκφύλιση.

Καφές

Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε το 2016 στην επιθεώρηση The Journals of Gerontology, οι γυναίκες ηλικίας 65-80 ετών που κατανάλωναν πάνω από 261 mg καφεΐνης την ημέρα (ποσότητα που αντιστοιχεί περίπου σε 2,5 φλιτζάνια καφέ) για διάστημα 10 ετών είχαν 36% λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν άνοια.

Μπίρα

Ο λυκίσκος, βασικό συστατικό της μπίρας, περιέχει ξανθοχουμόλη (Xn), ένα φλαβονοειδές που μπορεί να καθυστερήσει ή ακόμη και να αποτρέψει την εκδήλωση της άνοιας και άλλων μορφών γνωστικήςέκπτωσης, σύμφωνα με μελέτη του 2015 που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση Journal of Agriculture and Food Chemistry. Η ξανθοχουμόλη έχει αντιοξειδωτικές ιδιότητες και επίσης δρα ενάντια στις φλεγμονές, στον καρκίνο και στην καρδιοπάθεια.

Σαμπάνια

Μελέτη του 2013 που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση Antioxidants and Redox Signaling έδειξε ότι τρία ποτήρια σαμπάνια την ημέρα προλαμβάνουν άνοια και Αλτσχάιμερ. Η σαμπάνια θεωρείται ότι προστατεύει τον εγκέφαλο χάρη στα φαινολικά οξέα που περιέχει –φυτικές ουσίες με αντιοξειδωτική δράση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:
Άνοια: Γραφή και ανάγνωση μειώνουν τον κίνδυνο