Εργασία: Όσοι είναι άνω των 40 δεν πρέπει να δουλεύουν πάνω απο 3 μέρες την εβδομάδα

άνδρας στο γραφείο μπροστά σε μια στοίβα απο χαρτιά
08-12-2019

Η πενθήμερη εργασία έχει θεσπιστεί και με το νόμο. Βέβαια αν ήταν στο χέρι μας θα δουλεύαμε λιγότερο. Και θα είχαμε και την επιστήμη στο πλευρό μας. Γιατί τώρα, νέα έρευνα Αμερικανών επιστημόνων δείχνει πως οι άνω των 40 δεν θα πρέπει να εργαζονται πάνω απο 3 ημέρες την εβδομάδα.

Η εργασία στο μικροσκόπιο

Ερευνητές παρακολούθησαν και αξιολόγησαν 3.000 άνδρες και 3.500 γυναίκες που συμμετείχαν εθελοντικά στην μελέτη. Κατά τη διάρκεια της μελέτης, οι ειδικοί ζήτησαν από τους συμμετέχοντες να ολοκληρώσουν ορισμένες γνωστικές εξετάσεις. Στη συνέχεια ανέλυσαν:

  • τις συνθήκες εργασίας για τον καθένα
  • το επίπεδο/ικανότητα μνήμης, εξαγωγής λογικών συμπερασμάτων και δράσεων και αφηρημένης συλλογιστικής

Τα τεστ γνωστικής ικανότητας περιελάμβαναν:

  • την ανάγνωση ενός κειμένου από το τέλος προς την αρχή
  • την ανάγνωση λέξεων με δυνατή φωνή
  • το ταίριασμα αριθμών με γράμματα υπό την πίεση του χρόνου

Τα συμπεράσματα των ειδικών

Τα αποτελέσματα της έρευνας δημοσιεύτηκαν στο Melbourne Institute Worker Paper.
Οι ερευνητές διαπίστωσαν πως οι επιδόσεις των συμμετεχόντων βελτιώνονταν όσο οι ερευνητές ανέβαζαν σταδιακά τις ώρες εργασίας τους έως και τις 25 ώρες εργασίας την εβδομάδα. Ωστόσο, μετά από τις 25 ώρες εργασίας την εβδομάδα, οι επιδόσεις των συμμετεχόντων άρχισαν να μειώνονται. Αυτό ίσχυε τόσο στους άνδρες όσο και στις γυναίκες. Μάλιστα, όσοι εργάζονταν 55 ώρες την εβδομάδα επέδειξαν χειρότερα αποτελέσματα στα γνωστικά τεστ σε σχέση με όσους ήταν συνταξιούχοι ή άνεργοι!

“Πολλές χώρες πρόκειται να αυξήσουν την ηλικία συνταξιοδότησης, για λόγους οικονομίας. Αυτό σημαίνει ότι ολοένα και περισσότεροι άνθρωποι συνεχίζουν να εργάζονται στα μεταγενέστερα στάδια της ζωής τους”, ανέφερε ο συν-συγγραφέας της μελέτης και καθηγητής στο πανεπιστήμιο Keio, Colin McKenzie.

Και πρόσθεσε: “Ο βαθμός πνευματικής διέγερσης ενός ατόμου εξαρτάται από τις ώρες εργασίας. Η εργασία μπορεί να είναι ένα δίκοπο μαχαίρι, καθώς μπορεί να διεγείρει τη δραστηριότητα του εγκεφάλου, αλλά ταυτόχρονα οι πολλές ώρες εργασίας προκαλούν κόπωση και άγχος, τα οποία μειώνουν τις γνωστικές λειτουργίες του ατόμου”.

Ο καθηγητής McKenzie σημείωσε ότι η έρευνα αυτή δείχνει ότι “οι διαφορές στο ωράριο εργασίας είναι σημαντικές για τη διατήρηση της γνωστικής λειτουργίας σε ενήλικες μέσης ηλικίας και σε ηλικιωμένους” και ότι “η εργασία με μερική απασχόληση μπορεί να είναι αποτελεσματική στη διατήρηση της γνωστικής ικανότητας”.

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:
Εργασία: Ποια ώρα πρέπει να ξυπνήσουμε για να είμαστε πιο παραγωγικοί

Πηγή: https://www.parents.com