Εμφύλιος πόλεμος για τις συμπράξεις Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα

09-12-2019

«Εμφύλιος πόλεμος» έχει ξεσπάσει στους κόλπους της ιατρικής κοινότητας, με αφορμή τη συζήτηση που έχει ανοίξει για τις Συμπράξεις Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα στην Υγεία. Η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Ιατρών Ελλάδος εξήγγειλε παναττική στάση εργασίας την Τετάρτη 11/12 , 9:00 – 15:00, και κινητοποίηση στις 10:00 πμ. στην Αίγλη Ζαππείου, όπου ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος έχει προγραμματίσει ημερίδα με θέμα τις ΣΔΙΤ.

Η ΟΕΝΓΕ υποστηρίζει ότι «η ηγεσία του ΠΙΣ πρωτοστατεί στην προώθηση των κυβερνητικών σχεδιασμών για την πλήρη υποταγή της δημόσιας υγείας στην άγρια κερδοσκοπία με όχημα τις ΣΔΙΤ». Επισημαίνει ότι από τις ΣΔΙΤ στην Υγεία, «κερδισμένη θα βγει μία μερίδα επιχειρηματιών εντός και εκτός των νοσοκομείων που θα ωφεληθούν από τα νομιμοποιημένα φακελάκια και την επέκταση της μπίζνας με ιδιωτικές ασφαλιστικές, ιατρικούς τουρισμούς και τη σύνδεση των νοσοκομείων με ιδιώτες. Κερδισμένο θα βγει το 25% των μεγαλο-επιχειρηματιών διευθυντών και πανεπιστημιακών καθηγητάδων, που θα υποτάξουν την επιστημονική άσκηση της ιατρικής στην υπηρεσία του κέρδους, των περικοπών για την υγεία του λαού, συνολικά των επιταγών της ΕΕ και του κεφαλαίου».

Σύμφωνα με την Ομοσπονδία, οι μεγάλοι χαμένοι θα είναι οι ασθενείς που «θα αναγκάζονται να δίνουν νόμιμα ή νομιμοποιημένα φακελάκια άλλοτε στις κερδοσκοπικές άλλοτε στις μη κερδοσκοπικές (δημόσια νοσοκομεία – ΝΠΙΔ) επιχειρήσεις υγείας, να ακριβοπληρώνουν αν και εφόσον έχουν, για υπηρεσίες που δικαιούνται και που θα μπορούσαν να απολαμβάνουν δωρεάν και σε υψηλότατο επίπεδο, από ένα αποκλειστικά δημόσιο κρατικό σύστημα υγείας.

Εκτός από τους ασθενείς, η ΟΕΝΓΕ τονίζει ότι οι «μεγάλοι χαμένοι θα είναι οι νοσοκομειακοί γιατροί, συνολικά οι εργαζόμενοι στο δημόσιο σύστημα υγείας. Το ομολογεί άλλωστε η ηγεσία του ΠΙΣ ότι οι προτάσεις της σηματοδοτούν το χτύπημα των μισθολογικών, εργασιακών και επιστημονικών μας δικαιωμάτων. Το ομολογεί όταν «διεκδικεί» υποκριτικά να «διασφαλιστούν τα εργασιακά δικαιώματα των ήδη υπηρετούντων εργαζόμενων…»!».

Καταλήγοντας η ΟΕΝΓΕ προειδοποιεί τον ΠΙΣ και την κυβέρνηση σημειώνοντας ότι «οι προτάσεις της ηγεσίας του ΠΙΣ είναι αντίθετες με τα συμφέροντα της συντριπτικής πλειοψηφίας των νοσοκομειακών γιατρών. Θα μας βρουν απέναντι τους».