Μακροζωία: Αυτός ο τύπος γυμναστικής χαρίζει χρόνια ζωής στις γυναίκες

νεαρή γυναίκα κάνει γυμναστική
12-12-2019

Σίγουρα όλοι μας έχουν διαβάσει τις έρευνες που αποδεικνύουν πως ακόμα και η ελάχιστη άσκηση βοηθάει στην μακροζωία. Αυξάνει το προσδόκιμο ζωής των ηλικιωμένων. Τώρα, νέα μελέτη δείχνει πως η έντονη άσκηση μπορεί να παρατείνει τη διάρκεια ζωής των γυναικών. Μειώνει τον κίνδυνο να πεθάνουν από καρδιακή νόσο ή άλλα αίτια.

Η μακροζωία συνδέεται με την γυμναστική

Η έρευνα συμπεριέλαβε 4.700 γυναίκες με μέση ηλικία τα 64 έτη, που υποβλήθηκαν σε εξέταση triplex ενώ έκαναν διάδρομο. Οι συμμετέχουσες ξεκίνησαν την άσκηση με περπάτημα και συνέχισαν με τρέξιμο σε διάδρομο με σταθερά αυξανόμενη ταχύτητα.

Κατά τη διάρκεια των 4,6 ετών που διήρκεσε η έρευνα σημειώθηκαν:

  • 345 θάνατοι από καρδιακά αίτια
  • 164 από καρκίνο
  • 203 από άλλα αίτια.

Η έρευνα παρουσιάστηκε στο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Καρδιολογικής Εταιρείας.

Τα συμπεράσματα της έρευνας

Αφού έλαβαν υπόψιν άλλους παράγοντες, οι ερευνητές κατέληξαν ότι η υψηλή ικανότητα άσκησης συνδεόταν σημαντικά με χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου κατά τη διάρκεια της έρευνας.

Το ετήσιο ποσοστό θανάτου από καρδιακή νόσο ήταν σχεδόν τετραπλάσιο στις γυναίκες με χαμηλή ικανότητα άσκησης (2,2%) έναντι όσων είχαν υψηλή ικανότητα (0,6%).

Το ετήσιο ποσοστό θανάτου από καρκίνο ήταν 2 φορές μεγαλύτερο για γυναίκες με χαμηλή ικανότητα άσκησης (0,9%) σε σχέση με όσες είχαν υψηλή (0,4%), ενώ το ετήσιο ποσοστό θανάτου από άλλα αίτια ήταν τετραπλάσιο σε όσες είχαν χαμηλή ικανότητα άσκησης (1,4%) έναντι όσων είχαν καλές επιδόσεις (0,3%).

Ο ερευνητής Jesus Peteiro, δήλωσε ότι τα αποτελέσματα ήταν τα ίδια για γυναίκες άνω των 60 και κάτω των 60 ετών.

Ο Peteiro συμβουλεύει οι γυναίκες να ασκούνται όσο μπορούν, καθώς η καλή φυσική κατάσταση προστατεύει από τον θάνατο από οποιοδήποτε αιτία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:
Μακροζωία: Ζουν περισσότερο όσοι περπατάνε μισή ώρα την ημέρα μετά από καρδιακή προσβολή