Τι είναι το 1142;

12-12-2019

Το «1142» είναι ο τετραψήφιος αριθμός που λειτουργεί, ώστε να συμβάλει στην εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου.

Ο αντικαπνιστικός νόμος προβλέπει απαγόρευση του τσιγάρου σε όλους τους κλειστούς χώρους, αλλά και σε ανοιχτούς που συγκεντρώνονται παιδιά, όπως γήπεδα και παιδικές χαρές. Το κάπνισμα απαγορεύεται, επίσης, σε Μέσα Μαζικής Μεταφοράς και κλειστούς σταθμούς.

Ο τηλεφωνικός αριθμός 1142 ακολουθεί τη φιλοσοφία του Εθνικού Σχεδίου Δράσης κατά του καπνίσματος, όπου έμφαση δίνεται στην πρόληψη, στη διακοπή του καπνίσματος και στην εξάλειψη του παθητικού καπνίσματος.

Οι ειδικά εκπαιδευμένοι τηλεφωνητές δέχονται κλήσεις 24 ώρες το 24ωρο και τις επτά ημέρες της εβδομάδας, καταγράφοντας καταγγελίες και προσφέροντας πληροφόρηση και υποστήριξη στους καπνιστές, που επιθυμούν να ελευθερωθούν από τον εθισμό τους στη νικοτίνη.

Ζητώντας βοήθεια για τη διακοπή του καπνίσματος, τα στοιχεία του πολίτη καταγράφονται και εντός 48 ωρών, Επαγγελματίας Υγείας αναλαμβάνει να ενημερώσει και να καθοδηγήσει τον ενδιαφερόμενο σε κάποιο Ιατρείο διακοπής καπνίσματος, όπου ειδικοί θα αναλάβουν την υποστήριξη της προσπάθειάς του.

Ταυτόχρονα, στο 1142, μπορεί κάθε πολίτης, δίνοντας το ονοματεπώνυμό του, το τηλέφωνό του και εφόσον διαθέτει, το email του, να αναφέρει παραβάσεις που ο ίδιος διαπιστώνει, που αφορούν στην εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου.

Οι επώνυμες αναφορές ομαδοποιούνται και προωθούνται απευθείας στις Αρχές Ελέγχου ανά κατηγορία (Ελληνική Αστυνομία, Δημοτική Αστυνομία, Υγειονομικές Διευθύνσεις Περιφερειών ή Λιμενικό Σώμα) και κατόπιν διενεργούνται έκτακτοι ή τακτικοί στοχευμένοι έλεγχοι, με βάση την καταγγελίες που έχουν καταγραφεί στο σύστημα.

Σύμφωνα με το Υπουργείο, η γραμμή 1142 απευθύνεται σε όλους τους πολίτες, καπνιστές ή μη, και στοχεύει στην καλύτερη επικοινωνία του κράτους με τον πολίτη.