Κωτσιόπουλος: Ανοίγει ο δρόμος για τις συμπράξεις δημόσιου και ιδιωτικού στην Υγεία

18-12-2019

Ανοίγει ο δρόμος για τις συμπράξεις δημόσιου- ιδιωτικού τομέα στην Υγεία. Πρόκειται για μια αγορά που παγκοσμίως, ανέρχεται σε 417 δισεκατομμύρια, όπως ανέφερε ο κ. Ιωάννης Κωτσιόπουλος, Γενικός Γραμματέας Υπηρεσιών Υγείας Υπουργείου Υγείας, μιλώντας για το θέμα σε σχετικό συνέδριο.

Όπως είπε, αν θέλουμε να κατασκευάσουμε μια υποδομή ή να παρέχουμε μια νέα υπηρεσία χρειάζονται αρκετά χρήματα. «Υπάρχουν αυτά τα χρήματα; Ζούμε σε ένα πλαίσιο πολύ αυστηρό από ΓΛΚ που δεν μπορούμε να ξεφύγουμε από τις δαπάνες», σημείωσε προσθέτοντας ότι μια τέτοια σύμπραξη με τον ιδιωτικό τομέα θα μπορούσε να εξασφαλίσει ένα χρηματοδοτικό μοντέλο για να ξεκινήσουμε αμέσως μια δράση.

Από την πλευρά του, ο κ. Χρήστος Ιατρού, Νεφρολόγος, Πρόεδρος Ανώτατου Υγειονομικού Συμβουλίου ΕΟΠΥΥ, υπογράμμισε ότι για να λειτουργήσει οποιοδήποτε μοντέλο ΣΔΙΤ στη χώρα μας θα πρέπει να υπάρξει α) ρυθμιστικό πλαίσιο, β) η πολιτεία να δείξει ότι ο ιατρός στο ΕΣΥ δεν κινδυνεύει και γ) ο ιατρός που θα μπει να μην αλώσει το σύστημα.

Ο κ. Φώτης Σερέτης, Διοικητής της 5ης Υγειονομικής Περιφέρειας Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας παρουσίασε μορφές ΣΔΙΤ που θα μπορούσαν να αναπτυχθούν, όπως:

– εγκατάσταση μιας ιδιωτικής πτέρυγας εντός ΕΣΥ

– ανάθεση μη κλινικών υποστηρικτικών λειτουργειών σε ιδιώτη (ήδη εφαρμόζεται σε σίτιση, καθαριότητα, ασφάλεια)

– ανάθεση κλινικών υποστηρικτικών λειτουργειών σε ιδιώτη

– Ανάθεση εξιδεικευμένων κλινικών υπηρεσιών σε ιδιώτη

– Ανάθεση management δημόσιων νοσοκομείων

– Ιδιωτική χρηματοδότηση κατασκευή και ενοικίαση δημόσιων νοσοκομείων

– πώληση και συνέχιση λειτουργίας νοσοκομείου

– Πώληση και αλλαγή χρήσης νοσοκομείου

Υπεραμυνόμενος των ΣΔΙΤ, ο κ. Σερέτης τόνισε ότι υπό προϋποθέσεις μπορούν να γίνουν τέτοιου είδους συνεργασίες για να προσθέσει ότι «δεν τις θέλουν αυτοί που είναι βολεμένοι σε ένα σύστημα και δεν θέλουν να αλλάξει τίποτα». Παρουσίασε μάλιστα το παράδειγμα του νοσοκομείου Σαντορίνης, που στοίχισε 13,5 εκατ. Ευρώ, και σήμερα υπολειτουργεί, δεν διαθέτει βασικές υπηρεσίες με κόστος 7,5 εκατ. Ευρώ το χρόνο και γιατρούς δύο ταχυτήτων.

Οι παραπάνω επισημάνσεις έγιναν στο πλαίσιο συζήτησης με θέμα «Συμπράξεις Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα στην Υγεία: Είναι σήμερα ο κατάλληλος χρόνος να αξιοποιηθούν και να προχωρήσουν οι ΣΔΙΤ;», κατά τη διάρκεια του Πανελλήνιου Συνεδρίου για τα Οικονομικά και τις Πολιτικές της Υγείας 2019, που διοργάνωσαν η Ελληνική Επιστημονική Εταιρεία Οικονομίας & Πολιτικής της Υγείας (ΕΕΕΟΠΥ), το Ινστιτούτο Οικονομικών της Υγείας (i-hecon), και η Ελληνική Εταιρεία Διοίκησης Υπηρεσιών Υγείας (ΕΕΔΥΥ), η Ελληνική Επιστημονική Εταιρεία Φαρμακοοικονομίας, η Ελληνική Εταιρεία Γενικής Ιατρικής και το Health Policy Institute.