Χέρια: Το 97% τα πλένει λάθος

γυναίκα πλένει τα χέρια της
21-12-2019

Σίγουρα γνωρίζεται πως το σωστό και τακτικό πλύσιμο των χεριών είναι ο πιο κατάλληλος τρόπος να προστατευτούμε από την εξάπλωση των μικροβίων και των ιώσεων. Πλένουμε όμως σωστά τα χέρια μας; Νέα έρευνα Αμερικανών επιστημόνων δείχνει πως το 97%, πλένουμε τα χέρια μας με λάθος τρόπο!

Η έρευνα

Πρόκειται για μελέτη που διεξήχθη πέρυσι από το Υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ. Σε αυτήν συμμετείχαν 383 εθελοντές που «εξετάστηκαν» σε περιβάλλον δοκιμαστικής κουζίνας. Όταν τους είπαν να πλύνουν τα χέρια τους, η μεγάλη πλειοψηφία των συμμετεχόντων δεν αφιέρωσε πάνω από 20 δευτερόλεπτα σε αυτό. Εν τω μεταξύ, αυτός είναι ο ελάχιστος χρόνος πλύσης των χεριών που συνιστά το αμερικανικό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC). Πολλοί από συμμετέχοντες, επίσης, δεν τα στέγνωσαν με καθαρή πετσέτα.

Αρχικά, οι ερευνητές έβαλαν τους συμμετέχοντες να μαγειρεύουν και να χειρίζονται ωμό κρέας.

Επειδή δεν έπλεναν σωστά τα χέρια τους, οι εθελοντές μετέφεραν δυνητικά επικίνδυνα μικρόβια

  • σε βάζα με μπαχαρικά στο 48% των περιπτώσεων
  • στο ψυγείο στο 11% των περιπτώσεων
  • στις σαλάτες στο 5% των περιπτώσεων

Τι γίνεται εάν δεν πλένουμε σωστά τα χέρια μας

Όσοι δεν πλένουν τα χέρια τους με τον σωστό τρόπο, κινδυνεύουν να διαδώσουν επιβλαβή μικρόβια σε ό,τι αγγίζουν. Κάνουν τους εαυτούς τους και αυτούς με τους οποίους ζουν στον ίδιο χώρο πιο ευαίσθητοι σε ορισμένες λοιμώξεις. Για παράδειγμα γαστρεντερικές παθήσεις και λοιμώξεις του αναπνευστικού συστήματος.

Ευτυχώς, το σωστό πρωτόκολλο για το πλύσιμο των χεριών δεν είναι τόσο περίπλοκο: Η μεγαλύτερη αλλαγή που οι περισσότεροι από εμάς πρέπει να κάνουμε είναι να αφιερώνουμε περισσότερο χρόνο σε αυτό. Τόσο απλά!

Σύμφωνα με το CDC, πρέπει να τρίψετε τα χέρια σας με σαπουνόνερο για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα για να απαλλαγείτε από επιβλαβή βακτήρια. Και αν το μπάνιο, ή η κουζίνα σας, δεν έχει καθαρή πετσέτα για να τα στεγνώσετε, είναι προτιμότερο να τα αφήστε να στεγνώσουν στον αέρα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:
Χέρια: Τι μπορεί να σημαίνει όταν μουδιάζουν

Πηγή: http://mentalfloss.com