Ύπνος: Αυτά είναι τα τρόφιμα που δεν σας αφήνουν να κοιμηθείτε

νεαρή γυναίκα που την έχει πάρει ο ύπνος
23-12-2019

Ξέρουμε όλοι μας πως η διατροφή μπορεί να επηρεάσει αρκετές πτυχές της υγεία μας. Ακόμα και ο ύπνος μας μπορεί να επηρεαστεί από την διατροφή μας. Τώρα, νέα έρευνα Αμερικανών επιστημόνων δείχνει πως οι γυναίκες μεγαλύτερης ηλικίας που καταναλώνουν συστηματικά γλυκά αλλά και λευκό ψωμί, σε μεγάλες ποσότητες, είναι πιθανό να υποφέρουν από αϋπνία.

Η έρευνα

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Columbia της Νέας Υόρκης στις Ηνωμένες Πολιτείες συγκέντρωσαν τις διατροφικές επιλογές περισσότερων από 50.000 γυναικών, γύρω στα 60 με 65 τους χρόνια. Ο επικεφαλής της έρευνας Δρ. James Gangwisch και οι συνεργάτες του διαπίστωσαν πως τα επεξεργασμένα σιτηρά όπως και η ζάχαρη, κρύβονται πίσω από την εξαντλητική αϋπνία.
Συγκεκριμένα, τρώγοντας πολύ ζάχαρη, τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα διαφέρουν τόσο πολύ, που το σώμα εκκρίνει ορμόνες, που μας κρατούν ξύπνιους ακόμα και τις ώρες που θα έπρεπε κανονικά να κοιμόμαστε. Βέβαια, κατά τους ερευνητές, η υπόθεση θα μπορούσε να λειτουργήσει αντιστρόφως. Η αϋπνία ενδεχομένως να πυροδοτεί την όρεξη για ζάχαρη ή λιπαρά φαγητά.

Αυξημένα λιπαρά, λιγότερος ύπνος

«Τα αποτελέσματά μας δείχνουν τη σημασία της διατροφής για όσους υποφέρουν από αϋπνία», δήλωσε ο Gangwisch. Οι γυναίκες που συμμετείχαν στην μελέτη αντιμετώπιζαν 16% περισσότερες πιθανότητες αϋπνίας όταν κατανάλωναν πολλά λιπαρά. Η διαφοροποίηση στην έκκριση των ορμονών, παίζει εξίσου σημαντικό ρόλο. «Όταν η συγκέντρωση του σακχάρου στο αίμα αυξάνεται απότομα, το σώμα αντιδρά παράγοντας ινσουλίνη. Αυτό έχει ως συνέπεια την απελευθέρωση ορμονών, όπως η αδρεναλίνη και η κορτιζόλη. Ορμόνες που μπορούν να επηρεάσουν τον ύπνο» εξηγούν οι ερευνητές.

Σύμφωνα με την μελέτη, οι γυναίκες με διατροφικές επιλογές με υψηλό γλυκαιμικό δείκτη, αντιμετώπιζαν 16% περισσότερες πιθανότητες αϋπνίας. Αντίθετα οι γυναίκες των οποίων η διατροφή περιλαμβάνει υψηλές ποσότητες λαχανικών, φυτικών ινών και φρούτων ήταν λιγότερο πιθανόν να την έχουν αντιμετωπίσει ή να αντιμετωπίσουν στο μέλλον.

Τι προτείνουν οι ειδικοί

Χρειάζεται περαιτέρω έρευνα για να αποσαφηνισθεί πλήρως η σύνδεση αϋπνίας και διατροφής. Υπάρχουν όμως ορισμένες ενδείξεις που μπορούν να μας υποδείξουν τον σωστό δρόμο, σύμφωνα με τους ερευνητές. «Ο περιορισμός της κατανάλωσης τροφίμων με επεξεργασμένους υδατάνθρακες όπως και πρόσθετα σάκχαρα είναι ένα πρώτο βήμα για να κερδίσουμε πίσω τον ύπνο μας» καταλήγει ο Δρ. . James Gangwisch.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:
Ύπνος: Αυτά είναι τα 5 μυστικά για να κοιμηθείτε σαν μωρό