Συμφωνία υπουργείου-ιδιωτικού τομέα για την αύξηση κλινών εντατικής θεραπείας

08-01-2020

Συμφωνία για την αύξηση των διαθέσιμων κλινών εντατικής θεραπείας με τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα, πέτυχε το υπουργείο Υγείας. Συγκεκριμένα, χθες πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στο υπουργείο Υγείας υπό τον Βασίλη Κικίλια και τη συμμετοχή της αντιπροέδρου του ΕΟΠΥΥ κας Καρποδίνη, του προέδρου του ΕΚΑΒ κου Παπαευσταθίου, του γραμματέα του υπουργείου Υγείας, υπηρεσιακών παραγόντων, του προέδρου της Πανελλήνιας Ένωσης Ιδιωτικών Κλινικών και εκπροσώπων Θεραπευτηρίων της Αθήνας.

Αντικείμενο της σύσκεψης η διάθεση κλινών ΜΕΘ των Ιδιωτικών Κλινικών μόνο στην Αττική όπου παρατηρείται η ύπαρξη λίστας περίπου 45 ασθενών καθημερινά. Στην υπόλοιπη Ελλάδα υπάρχουν κενές κλίνες στα δημόσια νοσοκομεία. Η ΠΕΙΚ συμφώνησε να διαθέσει στην Αττική 45 κλίνες άμεσα ενώ οι εκπρόσωποι του Συνδέσμου Ελληνικών Κλινικών έθεσαν κάποιες προϋποθέσεις ικανοποίησης άλλων αιτημάτων για να συμφωνήσουν. Η συζήτηση αυτών των προϋποθέσεων θα συνεχισθεί σήμερα.

Από την συζήτηση προέκυψε η αύξηση του προυπολογισμού του ΕΟΠΥΥ σε ποσοστό ανάλογο της αύξησης του ΑΕΠ, η αλλαγή του ΕΚΠΥ τον ερχόμενο Φεβρουάριο – Μάρτιο και η μετονομασία των Κλινικών σε Ιδιωτικά Νοσοκομεία με νομοσχέδιο που θα κατατεθεί στα τέλη Ιανουαρίου. Ακόμη η μείωση του ΦΠΑ στο 13% από 24% που είναι σήμερα.