γυναίκα με λευκά δόντια χαμογελάει

Δόντια: Αυτές είναι οι 7 τροφές που τα λευκαίνουν

Για να έχουμε καθαρά και υγιή δόντια, τα βουρτσίζουμε καθημερινά. Παρόλα αυτά ακόμα και τότε μπορεί να μην είναι τόσο λευκά όσο θα θέλαμε. Τι φταίει; Ορισμένα τρόφιμα.

Σημαντικότατος είναι βέβαια και ο ρόλος της διατροφής. Κάποια τρόφιμα και ποτά αποδεδειγμένα «λεκιάζουν» τα δόντια. Άλλα βοηθούν στη διατήρηση ενός λαμπερού και όμορφου χαμόγελου.

Αυτές είναι οι 7 τροφές που κρατούν τα δόντια λευκά

Κουνουπίδι

Τραγανά λαχανικά όπως το κουνουπίδι και το μπρόκολο έχουν οφέλη για τα δόντια όταν καταναλώνονται ωμά. Τρίβονται με την εξωτερική επιφάνεια του δοντιού και «καθαρίζουν» υπολείμματα τροφών και λεκέδες. Μάλιστα, όσο περισσότερη ώρα μασάτε κάθε μπουκιά, τόσο περισσότερο σάλιο παράγεται. Έτσι, βοηθούν να απομακρυνθούν αποτελεσματικότερα τα υπολείμματα.

Φράουλες

Οι φράουλες περιέχουν μηλικό οξύ, το οποίο βοηθά να μετατρέπονται οι υδατάνθρακες σε ενέργεια την οποία θα αξιοποιήσουν στη συνέχεια οι μύες. Επίσης, το μηλικό οξύ είναι απαραίτητο για την καλή υγεία των δοντιών, καθώς διαλύει επιφανειακές κηλίδες που έχουν σχηματιστεί.

Γιαούρτι

Τα γαλακτοκομικά προϊόντα προωθούν την παραγωγή σάλιου ώστε να απομακρυνθούν ευκολότερα λεκέδες από το σμάλτο των δοντιών. Η λευκαντική τους δράση είναι όμως διπλή, αφού παρέχουν επίσης γαλακτικό οξύ, το οποίο δρα περίπου όπως το μηλικό οξύ για να καθαρίσει τα δόντια.

Ξηροί καρποί

Επειδή είναι σκληροί, οι ξηροί καρποί βοηθούν να κάνετε «απολέπιση» στα δόντια σας. Η λειαντική δράση των αμύγδαλων, των καρυδιών και των κάσιους μπορεί να διορθώσει ως έναν βαθμό τον αποχρωματισμό των δοντιών και να αποκαταστήσει το φυσικό λευκό τους.

Ανανάς

Ένα ένζυμο του ανανά που ονομάζεται βρωμελίνη διασπά πρωτεΐνες που συσσωρεύονται στην επιφάνεια του δοντιού και οι οποίες συμβάλλουν στις κηλίδες και στον αποχρωματισμό των δοντιών. Στη συνέχεια, το σάλιο θα απομακρύνει φυσικά τα υπολείμματα, προσδίδοντας λάμψη στο χαμόγελό σας.

Κρεμμύδι

Μπορεί να μη χαρίζει ευχάριστη αναπνοή, όμως οι θειούχες ενώσεις του αποτρέπουν τον σχηματισμό πλάκας επάνω στο δόντια και ανάμεσα σε αυτά. Πιο… αποτελεσματικό για τα δόντια είναι το κρεμμύδι όταν τρώγεται ωμό.

Σέλινο

Έχει μεγάλη περιεκτικότητα σε νερό κι έτσι βοηθά να απομακρύνονται από τη στοματική κοιλότητα υπολείμματα τροφών. Παράλληλα, είναι τραγανό κι έτσι καθαρίζει επιφανειακά τα δόντια.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:
Δόντια: Αυτές είναι 3 οι τροφές που τα οφελούν

In this article