Πρόστιμα και μπαράζ ελέγχων στις λέσχες καπνιστών

21-01-2020

Eικονικά σωματεία με μόνο σκοπό την παράκαμψη του αντικαπνιστικού νόμου, χαρακτήρισε τις «λέσχες καπνιστών», ο διοικητής της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας, Άγγελος Μπίνης, μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό «ΘΕΜΑ 104,6». Ο κ. Μπίνης τόνισε ότι όσοι προχωρούν σε ίδρυση λεσχών για καπνιστές, κάνουν «ζημιά σε συναδέλφους τους» και μίλησε για «αθέμιτο ανταγωνισμό».

Όπως εξήγησε, «σε ένα σωματείο δεν κόβεις αποδείξεις και δεν μπορείς να έχεις υπαλλήλους» για να προσθέσει ότι «στους πελάτες θα κόβουν αποδειξη συνδρομής μέλους και όχι την κανονική απόδειξη ενώ δασκαλεύουν τους υπαλλήλους να λένε ότι είναι εθελοντές αν υπάρξει έλεγχος».

Σύμφωνα με τον ίδιο το Σάββατο επιβλήθηκε πρόστιμο 6.000 ευρώ στην Αθήνα σε λέσχη καπνιστών και παρόμοιο πρόστιμο την Κυριακή στην Θεσσαλονίκη. «Πρόκειται για κλασσικά καταστήματα καφετέριες, μπαρ, ρεστοράν, ταχυφαγεία τα οποία φρονούν με τη συμβολή ειδικών ότι θα κάνουν το πατάρι τους ή ένα μέρος του εμβαδού τους σωματείο καπνιστών και έτσι θα κοροιδέψουν τον ελεγκτικό μηχανισμό και τους συναδέλφους τους» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σημειώνεται ότι το Πανελλήνιο Σωματείο Καταστημάτων και Καταναλωτών Εστίασης και Διασκέδασης, το οποίο πρωτοστατεί στην προσπάθεια για ίδρυση λεσχών για καπνιστές κατέθεσε αίτηση στο Συμβούλιο της Επικρατείας κατά των συναρμόδιων υπουργείων και του Ελληνικού Δημοσίου ζητώντας την ακύρωση της απόφασης σύμφωνα με την οποία απαγορεύτηκε η χρήση καπνού.