Από την Παρασκευή σε διαβούλευση το νέο νομοσχέδιο για τη Δημόσια Υγεία

21-01-2020

Σε διαβούλευση στη βουλή  έρχεται το νομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας για την ανασυγκρότηση της Δημόσιας Υγείας από την Παρασκευή 24/1 . Οι πυλώνες πάνω στους οποίους θα οικοδομηθεί αφορούν την πρόληψη και τον συντονισμό και τη διασύνδεση όλων των υπηρεσιών υγείας της χώρας. Το υπουργείο Υγείας φιλοδοξώντας το νέο νομοσχέδιο να κατακτήσει τα υψηλά ποσοστά εφαρμογής του αντικαπνιστικού νόμου, θεσπίζει το Εθνικό Πρόγραμμα Πρόληψης με την ονομασία «ΣΠΥΡΟΣ ΔΟΞΙΑΔΗΣ», το οποίο αποτελείται από δράσεις δημόσιας υγείας που υλοποιούνται με ευθύνη του Υπουργείου Υγείας και θα παρέχονται δωρεάν.

Είναι χαρακτηριστικό ότι μέχρι σήμερα στην Ελλάδα ο κύριος όγκος των δαπανών διατίθεται στην περίθαλψη και θεραπεία, και ένα απειροελάχιστο ποσοστό στην πρόληψη. Η μέριμνα στην πρόληψη είναι επιτακτική ανάγκη, και προς την κατεύθυνση δηλώνει ότι θα κινείται και το Υπουργείο Υγείας, με τα ακόλουθα Εθνικά προγράμματα:

– Προαγωγή της Υγιεινής Διατροφής και της Σωματικής Άσκησης

– Αντιμετώπιση της υπερβολικής κατανάλωσης Αλκοόλ

– Εμβολιασμοί

– Συστηματικός Προγεννητικός και Περιγεννητικός ‘Ελεγχος

-Ψυχοκοινωνική Ένταξη και Αποκατάσταση για άτομα με σοβαρά Ψυχοκοινωνικά Προβλήματα

– Προσυμπτωματικός Έλεγχος. Αρχή, από τον καρκίνο του μαστού, την πιο συχνή κακοήθεια στις γυναίκες, χορηγώντας δωρεάν μαστογραφίες για τις γυναίκες από 39 ετών και πάνω, οριζόντια. Το πρόγραμμα αυτό αφορά πάνω από 2 εκατομμύρια Ελληνίδες.

 

Διαβάστε Επίσης:

Τα ιστορικά ορόσημα στην Υγεία