Καθυστερημένη, αλλά σφοδρή η γρίπη φέτος-Στους 13 ήδη οι νεκροί

24-01-2020

Ολοένα και αυξανόμενα τα κρούσματα της γρίπης με τους νεκρούς να φτάνουν τους 13 ανάμεσά τους και ένα τετράχρονο κοριτσάκι το οποίο παρότι ανήκε σε ομάδα υψηλού κινδύνου δεν είχε εμβολιαστεί. Οι ειδικοί εκτιμούν ότι η κορύφωση της εποχιακής γρίπης, θα έρθει στα μέσα Φεβρουαρίου, ενώ η φετινή περίοδος, αναμένεται να διαρκέσει μέχρι και το Μάρτιο. Οι ειδικοί, κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, και συνιστούν τον εμβολιασμό των ευπαθών ομάδων ακόμη και τώρα.

 Σύμφωνα με τα στοιχεία του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας, τις τελευταίες ημέρες καταγράφεται αύξηση των επισκέψεων σε ιατρό για γριπώδη συνδρομή. Αυτή τη στιγμή τουλάχιστον 50 άνθρωποι νοσηλεύονται στην εντατική μετά τη νόσησή τους από τον ιό της γρίπης.

Από την έναρξη της δραστηριότητας της γρίπης καταγράφηκαν 59 σοβαρά κρούσματα. Από αυτά, τα 50 νοσηλεύτηκαν σε Μ.Ε.Θ. και από το σύνολο των ασθενών μόνο το 42,4% είχαν εμβολιαστεί για τη γρίπη. Το ίδιο χρονικό διάστημα καταγράφηκαν συνολικά 13 θάνατοι. Οι 7 θάνατοι αφορούσαν σε ασθενείς που νοσηλεύτηκαν σε Μ.Ε.Θ και 6 σε ασθενείς χωρίς νοσηλεία σε Μ.Ε.Θ.. Πρόκειται για 8 άνδρες και 5 γυναίκες, με εύρος ηλικιών από 4 έως 89 έτη, μέση ηλικία 66,2 έτη και διάμεση 75 έτη. Τα 12 (92,3%) από τα 13 κρούσματα ανήκαν σε κλινική ομάδα υψηλού κινδύνου για την οποία συνιστάται εμβολιασμός για την εποχική γρίπη, κι εξ’ αυτών εμβολιασμένοι ήταν οι 3 (25%).

Όπως αναφέρει ο ΕΟΔΥ, «βρισκόμαστε σε περίοδο αυξημένης δραστηριότητας της γρίπης στην Ελλάδα. Συνεπικρατούν οι υπότυποι A(H1N1)pdm09 και A(H3N2). Τονίζεται η σημασία του αντιγριπικού εμβολιασμού ως ο καλύτερος τρόπος προφύλαξης από τη γρίπη».

Όσον αφορά στα κρούσματα με νοσηλεία σε Μ.Ε.Θ.: Πρόκειται για 32 άνδρες και 18 γυναίκες, με εύρος ηλικιών από 0 έως 92 έτη και διάμεση ηλικία 67 έτη. Τα 44 (88%) από τα 50 προαναφερθέντα σοβαρά κρούσματα με νοσηλεία σε Μ.Ε.Θ ανήκαν σε κλινική ομάδα υψηλού κινδύνου για την οποία συνιστάται εμβολιασμός για την εποχική γρίπη.

Όσον αφορά στα κρούσματα χωρίς νοσηλεία σε Μ.Ε.Θ.: Πρόκειται για 5 άνδρες και 4 γυναίκες, με εύρος ηλικιών από 49 έως 91 έτη, μέση ηλικία 78,2 έτη και διάμεση 81 έτη. Όλα τα κρούσματα οφείλονται στον ιό γρίπης τύπου Α. Τα 8 (88,9%) από τα 9 προαναφερθέντα σοβαρά κρούσματα χωρίς νοσηλεία σε Μ.Ε.Θ ανήκουν σε κλινική ομάδα υψηλού κινδύνου για την οποία συνιστάται εμβολιασμός για την εποχική γρίπη, κι εξ’ αυτών εμβολιασμένοι ήταν οι 3 (37,5%).

Σύμφωνα με τον Αθανάσιο Τσαγκρή, καθηγητή μικροβιολογίας η γρίπη μπορεί να ξεκίνησε αργότερα φέτος, λόγω των υψηλών θερμοκρασιών, αλλά η αναλογία των περιστατικών των τριών πρώτων εβδομάδων σε σχέση με πέρυσι, είναι ήδη πολύ μεγαλύτερη, προδιαγράφοντας έντονο επιδημικό κύμα τους δύο επόμενους μήνες. Και φέτος, επικρατούν οι δύο τύποι, ο  Η3Ν2 που προσβάλλει  μεγαλύτερες ηλικίες, και ο Η1Ν1 που χτυπάει τις νεότερες κάτω των 50 ετών.

Ακόμη και τώρα σημείωσε ο κος Τσαγκρής, ο εμβολιασμός παρέχει προστασία, διευκρινίζοντας, ότι οι άνθρωποι που εμβολιάζονται έχουν μισές πιθανότητες από τους μη εμβολιασμένους να νοσήσουν από τον ιό. Εάν όμως νοσήσουν, εμφανίζουν πολύ πιο ήπια τα συμπτώματα της νόσου, από τους μη εμβολιασμένους.

Επειδή μάλιστα κυκλοφορούν και οι δύο τύποι της γρίπης, δεν αποκλείεται, κάποιος που ήδη έχει νοσήσει από τον ένα τύπο, να νοσήσει μέσα στην ίδια εποχική περίοδο από τον άλλο ιό.  Ο κος Τσαγκρής συνέστησε τον εμβολιασμό ακόμη και τώρα, υπογραμμίζοντας, όμως ότι στη φάση που διανύουμε είναι πολύ σημαντική η προφύλαξη και τα μέτρα προστασίας, με την απαραίτητη παραμονή στο σπίτι και αποφυγή συγχρωτισμού, με άλλα άτομα, σε περίπτωση εκδήλωσης των συμπτωμάτων.

Διαβάστε επίσης:

Γιατί ξεκινούν από την Κίνα οι επιδημίες