Τσιόδρας στο Healthview: Γιατί όλες οι μεγάλες επιδημίες ξεκινούν από την Κίνα

23-01-2020

Πολλές επιδημίες έχουν ξεκινήσει από την Κίνα τις τελευταίες δεκαετίες. Όπως ανέφερε στο Healthview, o επίκουρος καθηγητής Παθολογίας-Λοιμωξιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και επιστημονικός συνεργάτης του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας, Σωτήρης Τσιόδρας, οι συγκεκριμένοι ιοί συνδέονται με την άγρια πανίδα, νυχτερίδες, τρωκτικά και φίδια, που συναντώνται στις Ασιατικές χώρες. Ωστόσο, όπως εξήγησε, η μετάδοση στον άνθρωπο προϋποθέτει ένα μεγάλο, μοριακά, «άλμα», εκτιμώντας πως σύντομα θα βρεθεί ο κομιστής του ιού και σε άλλη είδη του ζωικού βασιλείου.

Σύμφωνα με τον κ. Τσιόδρα, είναι ζήτημα χρόνου να εμφανιστεί κρούσμα του νέου κοροναϊού και στην Ευρώπη. Όσον αφορά τις ενδείξεις του κοροναϊού, σημείωσε  ότι συμπτώματα με αυτά της σοβαρής γρίπης όπως ένας έντονος πυρετός, μία δυσκολία στην αναπνοή, μία κατάσταση πνευμονίας η οποία συνδέεται με ταξίδι στην συγκεκριμένη περιοχή της Κίνας, είναι υποψία για αυτήν τη νόσο.

Επιδημίες που ξεκίνησαν τα τελευταία χρόνια από την Κίνα:

* στα τέλη του 2002 εμφανίστηκε ο ιός SARS – σοβαρό, οξύ αναπνευστικό – μετά την μετάδοσή του από τις νυχτερίδες στον άνθρωπο μέσω της μασκοφόρας φοινικοσιβέτας, άγριου θηλαστικού που πωλείται ζωντανό στις αγορές της Κίνας για το κρέας του. Η επιδημία προκάλεσε τον θάνατο 774 ανθρώπων επί 8.096 κρουσμάτων σε 30 χώρες.

* το 1997 εμφανίζεται η γρίπη των πτηνών A (H5N1) με 6 θανάτους στο Χονγκ Κονγκ και επανεμφανίζεται το 2003 στην νοτιοανατολική Ασία, προκαλώντας τον θάνατο 282 ανθρώπων επί 468 κρουσμάτων σε 15 χώρες (απολογισμός 2003-2009 του ΠΟΥ).

* το 1968 ένας νέος ιός τύπου A της εποχικής γρίπης προσβάλλει 500.000 ανθρώπους στο Χονγκ Κονγκ, πριν διαδοθεί σε Ασία, ΗΠΑ και Ευρώπη. Η πανδημία προκάλεσε τον θάνατο ενός εκατομμυρίου ανθρώπων, σύμφωνα με τον αμερικανικό οργανισμό παρακολούθησης και πρόληψης των ασθενειών (CDC).

* το 1957 η ασιατική γρίπη, επίσης τύπου A, εντοπίζεται στην νοτιοδυτική Κίνα και στην συνέχεια εξαπλώνεται στην Ασία και σε ολόκληρο τον κόσμο προκαλώντας την μεγαλύτερη πανδημία από την ισπανική γρίπη το 1918. Ο συνολικός αριθμός των νεκρών τοποθετείται στο 1,1 εκατομμύριο ανθρώπους, σύμφωνα με τον CDC.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

39 κλίνες ΜΕΘ ιδιωτικών κλινικών για τις ανάγκες των ασφαλισμένων