Δόντια: Αυτές είναι οι 6 τροφές που τα κιτρινίζουν

γυναικείο χαμόγελο με λευκά δόντια
25-01-2020

Ποιος δεν θέλει ένα λαμπερό χαμόγελο με κατάλευκα δόντια. Κάτι τέτοιο όμως δεν είναι τόσο εύκολο όσο ακούγεται. Όλοι πίνουμε καφε, καπνίζουμε κι έχουμε άλλες συνήθειες που κάνουν τα δόντια μας να κιτρινίζουν. Τι μπορούμε να κάνουμε λοιπόν;

Υπάρχουν τροφές που μπορούν πρέπει να τις αποφύγουμε αν θέλουμε να κρατήσουμε τα δόντια μας λευκά.

Σάλτσες

Οι σάλτσες με βαθύ χρώμα, όπως η σάλτσα ντομάτας, σάλτσα σόγιας και η σάλτσα με κάρυ, μπορούν να αφήσουν το αποτύπωμά τους στα δόντια σας. επίσης να «σημαδέψουν» το χαμόγελό σας. Προτιμήστε τις πιο ελαφριές και κρεμώδεις σάλτσες ή ξεπλύνετε το στόμα σας μετά το γεύμα για να αποφύγετε τις δυσάρεστες συνέπειες.

Τσάι

Παρά τα αναρίθμητα οφέλη του για την υγεία, μπορεί να προκαλέσει στα δόντια περισσότερες κηλίδες από τον καφέ, ειδικά η μαύρη ποικιλία. Μελέτες έχουν δείξει ότι ακόμη και το αφέψημα βοτάνων αλλά και οι λευκές ποικιλίες τσαγιού μπορούν να καταστρέψουν το σμάλτο και να προκαλέσουν κηλίδες στα δόντια.

Ενεργειακά ροφήματα

Οι όξινες τροφές και τα ροφήματα μπορούν να προκαλέσουν αποχρωματισμό των δοντιών. Μελέτες έχουν δείξει ότι τα ενεργειακά ροφήματα, διαβρώνουν το σμάλτο, αυξάνοντας τις πιθανότητες εμφάνισης κηλίδων.

Κρασί

Το κόκκινο κρασί είναι όξινο και περιέχει μόρια με χρώμα που ονομάζονται τανίνες και άλλα συστατικά που συμβάλλουν στον αποχρωματισμό των δοντιών. Το λευκό κρασί είναι ακόμη πιο όξινο από το κόκκινο και μπορεί επίσης να προκαλέσει την εμφάνιση κηλίδων.

Μούρα

Τα μόρια με χρώμα που περιέχουν κολλούν επάνω στο σμάλτο. Για το λόγο αυτό τα μύρτιλα, τα βατόμουρα, τα κεράσια, τα ρόδια και άλλα φρούτα με έντονο χρώμα λεκιάζουν τα δόντια.

Αναψυκτικά με ανθρακικό

Το οξύ που περιέχουν τα ανθρακούχα ροφήματα προκαλεί την εμφάνιση κηλίδων στα δόντια. Η οξύτητα αυτών των ροφημάτων είναι τόσο ισχυρή που μπορεί να συγκριθεί με το οξύ που περιέχουν οι μπαταρίες. Πολλά από αυτά τα ροφήματα περιέχον και προσθετικά γεύσης, εντείνοντας τη διάβρωση.

Γλυκά

Εάν το αγαπημένο σας γλύκισμα, όπως οι καραμέλες, οι τσίχλες και τα γλειφιτζούρια, αφήνουν χρώμα στη γλώσσα, μπορεί να περιέχουν συστατικά που λεκιάζουν τα δόντια. Ο αποχρωματισμός από τα γλυκά και τα ζαχαρωτά δεν είναι ιδιαίτερα έντονος, εκτός αν καταναλώνετε μεγάλες ποσότητες σε καθημερινή βάση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:
Δόντια: Αυτος είναι ο σωστός τρόπος για να τα βουρτσίζετε