Καρδιά: Η ατμοσφαιρική ρύπανση αυξάνει τον κίνδυνο για καρδιακή ανακοπή

καρδιά
29-01-2020

Γνωρίζαμε ήδη πως η ατμοσφαιρική ρύπανση κάνει κακό στην υγεία. Τώρα όμως, νέα έρευνα Αυστραλών και Ιαπώνων επιστημόνων δείχνει πως ακόμα και μια πολύ σύντομη έκθεση σε σχετικά χαμηλά επίπεδα μικροσωματιδίων αυξάνει τον κίνδυνο για πρόβλημα στην καρδιά και ξαφνικής καρδιακής ανακοπής. Πολύ περισσότερο αν η έκθεση είναι μακροχρόνια και σε υψηλά επίπεδα ατμοσφαιρικής ρύπανσης.

Η έρευνα για την καρδιά και την ατμοσφαιρική ρύπανση

Οι ερευνητές από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Σίδνεϊ ανέλυσαν σχεδόν 250.000 περιστατικά εξωνοσοκομειακών καρδιακών ανακοπών.
Τα αποτελέσματα της έρευνας τους δημοσιεύτηκαν στο ιατρικό περιοδικό «The Lancet Planetary Health».

Ο επικεφαλής της έρευνας Καζουάκι Νεγκίσι και οι συνεργάτες του διαπίστωσαν πως πάνω από το 90% συνέβησαν σε μέρη όπου τα επίπεδα των ΡΜ2,5 ήταν χαμηλότερα από τα όρια ασφαλείας του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), δηλαδή ένα μέσο ημερήσιο επίπεδο 25 μg/m3 (μικρογραμμαρίων ανά κυβικό μέτρο αέρα).
Τα μικροσωματίδια ΡΜ2,5 με διάμετρο μικρότερη των 2,5 μικρομέτρων ή εκατομμυριοστών του μέτρου (περίπου το 3% της διαμέτρου μιας ανθρώπινης τρίχας) εκλύονται κυρίως από την καύση άνθρακα, τα οχήματα και τις πυρκαγιές.

Τα συμπεράσματα των ειδικών

Οι επιστήμονες τόνισαν ότι τα ευρήματα δείχνουν πως οι πηγές ενέργειας πρέπει να γίνουν πιο καθαρές. Και πως τα όρια ασφαλείας για τα μικροσωματίδια πρέπει να επανεξετασθούν.
«Η εκτός νοσοκομείου καρδιακή ανακοπή είναι σοβαρό επείγον ιατρικό περιστατικό, καθώς ούτε ένας στους δέκα ανθρώπους διεθνώς δεν επιβιώνει από τέτοιο συμβάν.

Αυξάνονται πλέον οι ενδείξεις ότι υπάρχει σχέση με την ρύπανση του αέρα, ιδίως των μικροσωματιδίων ΡΜ2,5.
Η μελέτη μας δείχνει ότι υπάρχει ξεκάθαρη σχέση μεταξύ καρδιακών ανακοπών και επιπέδων ατμοσφαιρικής ρύπανσης.

Ακόμη επιβεβαιώνει ότι δεν υπάρχει ασφαλές επίπεδο ρύπανσης του αέρα», δήλωσε ο δρ Νεγκίσι. Τόνισε μάλιστα ότι οι κίνδυνοι είναι μεγαλύτεροι για τους ηλικιωμένους άνω των 65 ετών.
Η έρευνα δείχνει, επίσης, ότι οι επιπτώσεις της ρύπανσης στην καρδιά μπορούν να εκδηλωθούν έως επτά μέρες μετά την έκθεση στη ρύπανση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:
Καρδιά: Ακόμα κι ένα δόντι μπορεί να την βλάψει