Πρωτοχρονιά: το πρωινό της επόμενης μέρας

26-12-2016

Μήπως τα συμπτώματα του πρωινού πονοκεφάλου, της ναυτίας, της αδυναμίας συγκέντρωσης και προσανατολισμού στο χώρο σας θυμίζουν κάτι; Μήπως αυτό το κάτι είναι το πρωινό που έπεται μίας νύχτας με πολύ αλκοόλ; Όλα τα παραπάνω είναι αποτέλεσμα των αλλαγών που παρουσιάζονται στο σώμα στην προσπάθεια να «επεξεργαστεί» το αλκοόλ. Όταν κανείς καταναλώσει μεγαλύτερη ποσότητα ποτών παρατηρείται αφυδάτωση, αλλαγές στα επίπεδα των ορμονών στον οργανισμό και άλλα τοξικά φαινόμενα του αλκοόλ. Για την αντιμετώπιση των επιδράσεων αυτών υπάρχουν πολλές λαϊκές παραδόσεις όπως για παράδειγμα η καντίνα με το καλύτερο «βρώμικο» φαγητό της πόλης, το σουβλάκι που γιατρεύει τη ζαλάδα του καλύτερού μας φίλου, η κρύα πίτσα, ο καφές και άλλα πολλά. Τι όμως από τα παραπάνω πραγματικά ισχύει;

Τα ερευνητικά δεδομένα που υπάρχουν για να υποστηρίξουν την θεωρία του ιδανικού γεύματος που θα αντιμετωπίσει το πρωινό hangover είναι ελάχιστα. Υπάρχουν όμως μελέτες οι οποίες καταδεικνύουν πως η κατανάλωση έστω και μικρής ποσότητας φαγητού είναι ευεργετική μετά από ένα ξενύχτι γεμάτο αλκοόλ, όπως παραδοσιακά είναι αυτό της Πρωτοχρονιάς. Εάν λοιπόν μπορούσατε να χτίσετε ένα γεύμα αντίδοτο για στα συμπτώματα του αλκοόλ, ποια συστατικά θα έπρεπε οπωσδήποτε να συμπεριλάβετε  με βάση τα τελευταία επιστημονικά δεδομένα;

Συστατικό 1: Υγρά

Μία από τις μεγαλύτερες επιπτώσεις που έχει το νερό στο σώμα μας είναι η αφυδάτωση, σκοπός λοιπόν του πρωινού της επόμενης μέρας πρέπει να είναι η ενυδάτωση του οργανισμού. Ο απλούστερος τρόπος για να γίνει αυτό είναι μέσο του νερού. Ακόμα καλύτερα μπορείτε να ετοιμάσετε ένα smoothie με χυμούς φρούτων όπως η μπανάνα η οποία είναι πλούσια σε κάλιο. Το κάλιο είναι ένας από τους σημαντικότερους ηλεκτρολύτες στο σώμα μας, συστατικό το οποίο χάνεται κατά την ούρηση αλλά είναι άκρως απαραίτητο για την ισορροπία των υγρών στο σώμα μας. Ο πολυπόθητος καφές από την άλλη μεριά θα σας γεμίσει σίγουρα ενέργεια και θα απομακρύνει τον πονοκέφαλο, προσέξτε όμως γιατί ακριβώς όπως και το αλκοόλ είναι και αυτός διουρητικός. Τέλος οι αλμυρές σούπες αποτελούν εξαιρετική επιλογή για την αντιμετώπιση της αφυδάτωσης αλλά και της ναυτίας του «ξενυχτιού».

Συστατικό 2: Βιταμίνη Β6

Ένα από τα ελάχιστα συστατικά των τροφίμων το οποίο αποδεδειγμένα αντιμετωπίζει το hangover. Τροφές πλούσιες σε στην βιταμίνη αυτή είναι ο τόνος, ο σολομός, η γαλοπούλα και για τους χορτοφάγους η μπανάνα, το σπανάκι και οι πατάτες. Τι καλύτερο λοιπόν από ένα σάντουιτς με γαλοπούλα ή σολομό; Ο τελευταίος μάλιστα είναι πλούσιος και στα καλά ωμέγα 3 λιπαρά τα οποία συμβάλλουν στην καλή λειτουργία του εγκεφάλου, η οποία σίγουρα χρειάζεται τόνωση μετά από μία βραδιά με αλκοόλ.

Συστατικό 3: Τα φρούτα

Παλαιότερα επικρατούσε η άποψη πως η φυσική ζάχαρη που ονομάζεται φρουκτόζη και περιέχεται στα φρούτα, βοηθά στην απομάκρυνση του αλκοόλ από τον οργανισμό. Δυστυχώς δεν υπάρχουν αρκετά επιστημονικά δεδομένα στις μέρες μας για να υποστηρίξουν την άποψη αυτή, όμως τα φρούτα είναι πλούσια σε βιταμίνες και ιχνοστοιχεία τα οποία όλα επηρεάζονται από το μεταβολισμό του αλκοόλ στο σώμα μας. Οπότε ένα φρούτο, μία φρουτοσαλάτα ή ένα γλυκό με φρούτα σίγουρα δεν θα έβλαπτε την επόμενη από το ξενύχτι ημέρα.

Συστατικό 4: Σιτηρά

Για την αντιμετώπιση της ναυτίας τα σιτηρά και τα προϊόντα τους, όπως δημητριακά, ψωμί ολικής άλεσης, παξιμάδια, κριτσίνια κλπ., αποτελούν ιδανική λύση. Έχουν ουδέτερη γεύση που δεν ερεθίζει το στομάχι και μπορείτε να τα συνδυάσετε με μέλι, πλούσιο σε βιταμίνες Β. Μία φέτα ψωμί με μέλι, ένα μπολ δημητριακά με φρούτα, μερικές φρυγανιές με τυρί είναι συνταγή εγγυημένη για την ανακούφιση του στομάχου.

Συστατικό 5: Τζίντζερ

Ρίζα γνωστή για τις θεραπευτικές τις ιδιότητες στην αντιμετώπιση των στομαχικών διαταραχών και στην άμεση ανακούφιση των συμπτωμάτων της ναυτίας και της τάσης για έμετο. Τα Χριστούγεννα βρίσκουμε το τζίντζερ σε πολλά κουλουράκια, μπορείτε να προσθέσετε ξύσματα αυτού στο γιαούρτι ή επάνω σε κομμένα φρούτα, ενώ ταιριάζει ιδανικά με ροφήματα όπως το τσάι και ο χυμός λεμόνι. 

Τέλος παρά τη γενική αντίληψη πως ένα λιπαρό γεύμα θα «θωρακίσει» το στομάχι από το αλκοόλ αυτό δεν ισχύει μετά το ξενύχτι. Αντίθετα τροφές με πολύ λίπος, καυτερά, όξινα και πολύ μεγάλα γεύματα μπορεί να ερεθίσουν ακόμη περισσότερο το στομάχι σας και καλό θα ήταν να τα αποφύγετε. 

Για τους περισσότερους το hangover της Πρωτοχρονιάς αξίζει τον πονοκέφαλο και τη ναυτία. Μήπως όμως αξίζει να δώσετε και λίγη παραπάνω σημασία στο πρωινό της επόμενης μέρας;

Ήβη Παπαϊωάννου

Διαιτολόγος, Διατροφολόγος

Μέλος της Ακαδημίας Διατροφής και Διαιτολογίας, ΗΠΑ

ivipapai@gmail.com

 

Πηγές:

1. Wiese JG1, Shlipak MG, Browner WS. The alcohol hangover. Ann Intern Med. 2000 Jun 6;132(11):897-902.

2. Verster JC, Penning R. Treatment and prevention of alcohol hangover. Curr Drug Abuse Rev. 2010 Jun;3(2):103-9. Review.

3. Pittler MH, Verster JC, Ernst E. Interventions for preventing or treating alcohol hangover: systematic review of randomised controlled trials. BMJ. 2005 Dec 24;331(7531):1515-8. Review.