Μόνο με ιατρική συνταγή η χορήγηση των αντιϊκών φαρμάκων

30-01-2020

Μόνο με ιατρική συνταγή θα χορηγούνται πλέον τα αντιϊκά φάρμακα TAMIFLU – RELENZA, με απόφαση του ΕΟΦ. Συγκεκριμένα, όπως ανακοίνωσε η διοίκηση του ΕΟΦ, κατόπιν σημερινής γνωμάτευσης του Επιστημονικού Συμβουλίου Εγκρίσεων (Ε.Σ.Ε.) του ΕΟΦ, η οποία έγινε αποδεκτή από τον Πρόεδρο του Οργανισμού, ο τρόπος διάθεσης των προϊόντων TAMIFLU και RELENZA ορίζεται με «περιορισμένη ιατρική συνταγή φυλασσόμενη επί διετία». Αξίζει να σημειωθεί ότι τις τελευταίες ημέρες καταγράφεται αύξηση της ζήτησης των συγκεκριμένων σκευασμάτων λόγω της έξαρσης της εποχικής γρίπης. Μάλιστα ο ΕΟΦ αποφάσισε την απαγόρευση παράλληλων εξαγωγών για το TAMIFLU.

Το θέμα των ελλείψεων φαρμάκων δεν είναι πρόβλημα που καταγράφεται μόνον στην Ελλάδα. Σύμφωνα με έρευνα της PGEU (Ευρωπαϊκό Δίκτυο Φαρμακείων), μεταξύ άλλων:
Όλες οι χώρες που απάντησαν αντιμετώπισαν έλλειψη φαρμάκων στα φαρμακεία της κοινότητας, τους τελευταίους 12 μήνες και η συντριπτική πλειοψηφία (87%) των ερωτηθέντων δήλωσε ότι η κατάσταση επιδεινώθηκε σε σύγκριση με το 2018.
Ελλείψεις καταγράφονται σε όλες οι κατηγορίες φαρμάκων.
Τουλάχιστον 200 φάρμακα καταγράφουν έλλειψη για το 67% των ευρωπαϊκών φαρμακείων.
Εξαιτίας των ελλείψεων, οι ασθενείς διακόπτουν την θεραπεία τους στο 75% των χωρών της ΕΕ ή επιβαρύνονται με ακριβότερες θεραπείες (58%) ή θεραπείες μικρότερης αποτελεσματικότητας (42%).

 

Διαβάστε επίσης:

Κυριόπουλος: Αποκλεισμένα από την υγεία τα φτωχά νοικοκυριά ακόμη και τη διετία 2016-17