Ύπνος: Αυτές είναι οι παθήσεις που μπορεί να προκαλέσει η έλλειψη του

ύπνος οιστρογόνα αϋπνία
07-02-2020

Ο σωστός και αρκετός ύπνος είναι σπάνιος στην εποχή μας. Το άγχος, οι υποχρεώσεις, οι πολλές ώρες μπροστά στις οθόνες μας κάνουν να μην κοιμόμαστε όσο θα πρέπει. Αυτό όμως μπορεί να κάνει κακό στην υγεία μας.

Αυτές είναι οι παθήσεις που καραδοκούν όταν μας λείπει ύπνος

  • Μελέτη που δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Sleep έδειξε ότι η έλλειψη ύπνου συνδέεται άμεσα με τις καρδιαγγειακές νόσους. Οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Δυτικής Βιρτζίνια διαπίστωσαν ότι τα άτομα που κοιμούνται λιγότερες από επτά ώρες κάθε βράδυ είναι πιο επιρρεπή στην καρδιοπάθεια.
  • Σύμφωνα με έρευνα από το Πανεπιστήμιο του Σικάγο, η έλλειψη ύπνου οδηγεί σε σοβαρή επιδείνωση των συμπτωμάτων του διαβήτη. Για παράδειγμα, οι ασθενείς με διαβήτη τύπου 2 που αντιμετώπιζαν διαταραχές του ύπνου παρουσίαζαν 43% μεγαλύτερη αντίσταση στην ινσουλίνη.
  • Ιάπωνες ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα που αφορούσαν 24.000 γυναίκες ηλικίας 40 έως 79 ετών και διαπίστωσαν ότι ο ύπνος κάτω από 6 ώρες κάθε βράδυ αυξάνει κατά 62% τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού.
  • Αμερικανοί ουρολόγοι υποστηρίζουν ότι οι λίγες ώρες ύπνου (κάτω από 5) αυξάνουν κατά τουλάχιστον 80% τις πιθανότητες συχνοουρίας ή ακράτειας στις γυναίκες. Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι οι λίγες ώρες ύπνου οδηγούν στη γενικευμένη φλεγμονή και κατ’ επέκταση σε σοβαρές παθήσεις του ουροποιητικού.
  • Σύμφωνα με ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης, η έλλειψη ύπνου μπορεί να οδηγήσει ακόμη και στον πρόωρο θάνατο. Μετά από ανάλυση δεδομένων για 16.000 ανθρώπους για περίοδο 10 ετών, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι άνδρες που δεν απολαμβάνουν ποιοτικό ύπνο, αντιμετωπίζουν διπλάσιο κίνδυνο πρόωρου θανάτου.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:
Ύπνος: Το 2019 κοιμηθήκαμε 47 λεπτά λιγότερο απ’ ότι το 2018