Πιλοτικά Κέντρα Τραύματος για μείωση βλαβών από τραυματικές κακώσεις σχεδιάζει το υπουργείο Υγείας

10-02-2020

Πιλοτικά Κέντρα Τραύματος για την ελαχιστοποίηση των θανάτων και βλαβών που προκύπτουν από τραυματικές κακώσεις στην Ελλάδα, σχεδιάζει το υπουργείο Υγείας. Τα νέα Κέντρα θα ενταχθούν στο πλαίσιο του Εθνικού Συστήματος Τραύματος που θα ενεργοποιηθεί μέχρι το τέλος του έτους ενώ ήδη ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας προχώρησε στην συγκρότηση ειδικής Επιτροπή για την Οργάνωση Διαχείρισης Τραύματος – Εθνικό Σύστημα Τραύματος.

Μάλιστα το έργο της Επιτροπής θα ενισχυθεί και από ειδικούς εμπειρογνώμονες του εξωτερικού και συγκεκριμένα από τους κκ.:

Αριστομένη Εξαδάκτυλο, Καθηγητή Επειγοντολογίας, Διευθυντή του Τμήματος Επειγοντολογίας στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Βέρνης, Ελβετία.

Γεώργιο Βελμαχό, Καθηγητή Χειρουργικής, Ιατρική Σχολή Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ, Διευθυντή Κλινικής Τραύματος, Επείγουσας Χειρουργικής και Εντατικής Θεραπείας, Γενικό Νοσοκομείο Μασσαχουσέτης, Βοστώνη, ΗΠΑ.

Σύμφωνα με την σχετική απόφαση, έργο της Επιτροπής είναι η υλοποίηση της πρότασης για την Οργάνωση Διαχείρισης Τραύματος – Εθνικό Σύστημα Τραύματος (ΕΣΤ), βάσει της Διεθνούς και Ελληνικής εμπειρίας, των υπαρχουσών υποδομών και του ανθρώπινου δυναμικού της Χώρας, με στόχο:

– Την ελαχιστοποίηση των προβλέψιμων ή / και αποτρέψιμων θανάτων και βλαβών που προκύπτουν από τραυματικές κακώσεις στην Ελλάδα.

– Την εφαρμογή βιώσιμου και αποδοτικού Εθνικού Συστήματος Τραύματος (ΕΣΤ).

– Την ορθολογική διαχείριση πόρων, όπως θα κοστολογηθούν από ειδικούς με βάση τα ποιοτικά κριτήρια για τον εξοπλισμό και τη λειτουργία του ΕΣΤ.

Ειδικότερα στην πρόταση περιλαμβάνονται: η αναγνώριση Νοσηλευτικών υποδομών που μπορούν να λειτουργήσουν ως Πιλοτικά Κέντρα Τραύματος, η προοδευτική εφαρμογή του ΕΣΤ σε ολόκληρη τη Χώρα, προτάσεις αναβάθμισης υπαρχουσών υποδομών και αναδιοργάνωσης λειτουργίας τους για επίτευξη του στόχου, η επιλογή και εκπαίδευση του εμπλεκόμενου ανθρώπινου δυναμικού καθώς και κριτήρια Βιωσιμότητας του ΕΣΤ.

Η θητεία των μελών της Επιτροπής είναι διετής και πρόεδρος ο κ. Ηλίας Ντεγιάννης (πρόεδρος Ελληνικής Εταιρείας Τραύματος και Επείγουσας Ιατρικής).

 

Διαβάστε επίσης:

Νοσοκομείο Ουχάν: Η φωτογραφία που ανέβασε ο Φουκουγιάμα